Društvo

“Pravdanje još gore od same izjave”: Crkva tvrdi da je patrijarh “jadnicom” nazvao jednu državnu funkcionerku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

20:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Reči koje je patrijarh Porfirije izgovorio u obraćanju na dan Svetog Vasilija Ostroškog, govoreći o rodno osetljivom jeziku, naišle su na osudu dela javnosti. Objašnjenje SPC da se nije obratio svim ženama, nego jednom državnom funkcioneru, samo je nastavilo polemiku. Za jedne, pravdanje samo pogoršava stvar, jer, kažu, pokazuje da je usmereno prema ženama koje govore o rodnoj ravnopravnosti, dok je za druge reč o pokušaju spina i pokretanju kampanje protiv crkve.

Na video-snimku koji je i pokrenuo celu buru, patrijarh kaže: "Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže: 'zašto se nisu brinuli o ženama, one su ugrožene'. Pa jesu ugrožene - svi smo ugroženi, od tebe, bre, bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, kao da svet postoji od tebe".

Nakon što se snimak pojavio na mrežama, na njega su reagovale i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, koja je rekla da su u pitanju "duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči", kao i doskorašnja ministarka u Vladi Srbije Zorane Mihajlović, koja je navela da je "za naše društvo, tužno da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i patrijarh, onda je njegova odgovornost još veća, a sramota nemerljiva".

U saopštenju SPC, ko je naslovljeno sa "Dobar dan, dobra ženo!", poimence se pominju i Janković i Mihajlović i ističe da se patrijarh obraćao "jednoj funkcionerki", dok se i dalje ne precizira o kome je tačno reč. Tvrdi se da su se u tim rečima neki sami pronašli.

"Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: – Dobar dan, dobra ženo! – Otkud ti znaš da sam ja dobra?", piše u saopštenju.

Navodi se i da crkva i patrijarh najčešće ne odgovaraju na "bezočne laži i klevete", ali da će reagovati još snažnije "kada se radi o suštinskim pitanjima, pitanjima načina života, vrednostima, kada se nasilno nameću neprihvatljivi modeli života u naše domove i porodice, u vrtiće, škole, kao što je to slučaj sa ozakonjenjem transrodne (LGBTQIA+∞) prakse kroz protivustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti".

Ana Krstić iz Centra za ženske studije za Euronews Srbija kaže da je "pravdanje još gore od same izjave".

"Saopštenje uopšte ne govori o problematici same izjave nego ide na to da je usmerena prema određenim akterima, prema konkretnim ženama koje su izašle da govore u javnost po datom pitanju. Koristi se takođe i politički momentum da se govori negativno o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji bi trebalo da predstavlja određenu emancipatorsku politiku u smeru poboljšanja položaja žena u društvu", kaže Ana Krstić.

"Govor nije bio namenjen široj javnosti "

Euronews

Kulturolog Jovan Janjić kaže za Euronews Srbija da govor patrijarha nije bio namenjen široj javnosti i da se vidi da je nastao za vreme ručka na crkvenoj slavi na Bežanijskoj kosi u jednom neformalnom razgovoru.  

"Patrijarh je reagovao onako kako je reagovao, sa mnogo bola, videli ste, on kaže: 'Plače mi se, jaukao bih od muke za ono što oni rade, na koji način pokušavaju da optuže za nešto crkvu'. Međutim, kao da je neko jedva dočekao da se spinuje i da se pokrene kampanja protiv SPC. Taj snimak je isečen samo da se vidi reakcija patrijarhova, ali ne i na šta je on reagovao. Iz saopštenja SPC videli smo da se to odnosi na jednu osobu koja je na državnoj funkciji, ali sama se prepoznala, koliko smo primetili, Brankica Janković. Dan pre toga, videli smo njeno saopštenje da je to 'uvredljivo'. Zanimljivo je da ona daje saopštenje pre Sinoda i optužuje patrijarha da u množini naziva 'žene' jadnicama i bednicama. To nije tačno, to je klasičan primer spinovanja javnosti. Njegova reč je bila usmerena u jednini na tačno određenu osobu, a ona se prepoznala", nastavlja Janjić. 

Na konstataciju da je rečnik patrijarha svakako uvredljiv, Janjić kaže da može da se složi da su reči neprimerene, ali ponavlja da one nisu bile namenjenje široj javnosti. On smatra da su te reči “bile nečim izazvane” i da je patrijarh čovek kao i svi mi. Na pitanje da li je crkvi prirodno da u ovako ranjivom društvenom trenutku sa toliko srdžbe u rečima i patrijarhovim, ali i informativne službe SPC, ulazi u ovakvu polemiku u javnosti, Janjić odgovara kontra pitanjem: "A šta da radi?“ 

“Kako da trpi tolike udare. Ovo je kampanja povodom vaskršnje poslanice, gde je crkva reagovala, ne možemo reći patrijarh, jer poslanice potpisuje poglavar, ali su sabornog karaktera i iza njih stoji ceo episkopat SPC, gde se govorilo o neustavnom donošenju zakona o rodnoj ravnopravnosti, gde su neke najznačajnije institucije", ističe Janjić. 

"Nije bitno da li je patrijarh govorio javno ili ne"

Na pitanje, kako mu deluje to što se crkva bavi ustavnošću nekog zakona, Janjić opet odgovara kontra pitanjem: "A što da se ne bavi?". Na konstataciju da za to postoji institucija koja se time bavi - Ustavni sud, on se nadovezuje da "živimo u vremenu posle komunizma, gde su mnogi kriterijumi izgubljeni i mnogi pojmovi su dobili neko drugo značenje”.  

“Prvo, ne zna se šta znači pojam 'crkva'. Crkva nije samo institucija, zgrada patrijaršije ili eventualno zgrade crkvene, i ljudi koji su u mantijama. Crkva je sav verujući narod. SPC okuplja bar 90 odsto građana ove zemlje i još mnoge druge ljude van ove zemlje. Prema tome, ona je dužna da reaguje za sve ono što pogađa prvo njenu organizaciju, ometa njenu službu, i taj verujući narod koji joj pripada. Ja, kao pripadnik crkve, očekujem da se moja crkva oglasi po nekom pitanju koje se tiče mog života i mog duhovnog bića. Crkva ima to pravo da reaguje. Ne donosi crkva zakone, ali može da kaže da to nije dobro, ili da smatra da to šteti njenom narodu ili verujućem narodu", navodi Janjić.

Kritičari smatraju da nije bitno da li je patrijarh govorio javno ili ne, i da ga to ne opravdava.

" Njegova reakcija je zapravo očekivana. Samo saopštenje i sama izjava ne predstavljaju, nažalost, nikakav izuzetak, već je to način na koji se crkva ophodi prema određenim pitanja već decenijama unazad. To je politički stav koji crkva zauzima zajedno sa različitim desnim - što međunarodnim, što domaćim akterima. Za ovakve izjave crkva skoro nikad nije snosila širu društvenu odgovornost, a da ne pričam tek i o zakonskoj", navodi Ana Krstić.

Kritičari, na kraju, veruju da će ovakva reakcija srpskog patrijarha veruju ostati bez posledica, dok u Crkvi navode da je patrijarh u mnogo prilika pre pokazao naklonost prema ženama i da bi bio jednako kritičan i prema državnom funkcioneru, da je on muško - ali, ovoga puta je slučaj hteo da to bude žensko.

Burne reakcije na govor patrijarha:

Euronews TV

Komentari (4)

Zika

16.05.2023 20:40

Sama cinjenica sto nema boga, daje pravo laznim njegovim predstvanicima da daju izjave kakve daju . Naravno to govore sporadi sebe i svog licnog interesa i zelje da nametnu i silom ako treba svoje vidjenje sveta. To ne bi bilo prvi put u istoriji , ustvari to se desava svakodnevno. Borba dobra protiv ovakvog zla pojedinaca i njihovih udruga je vecna .

str

16.05.2023 22:53

Patrijarh nije covek kao svi mi, on je monah. Ovakva strast je neprimerena monahu, sve i da nije patrijarh, a pogotovo ako je i patrijarh...

zoran

17.05.2023 06:00

Ubise nas kojekakve NVO i njihovo pametovanje .

laza

18.05.2023 13:28

Bog Vam pomogao Vaša svetosti! Sve ste ispravno rekli, samo tako nastavite, put je jedan i svi znamo kuda on vodi. Svako dobro Vam od Boga našeg Isusa Hrista!

Srbija