Društvo

SPC povodom snimka patrijarha: Najbeskrupuloznije menjaju teze, mislio je na jednu državnu službenicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

14:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kom patrijarh SPC Porfirije govori o rodno-senzitivnom jeziku, obraćajući se neimenovanoj osobi sa "bedo jedna" i opisujući je kao "jadnicu" izazvao niz rekacija i oštre kritike, oglasila se i Srpska pravoslavna crkva saopštenjem objavljenom na svom sajtu. U tom saopštenju, kao odgovor na kritike upućene patrijarhu, između ostalog, navodi se i da "patrijarh nije rekao ničije ime", ali da je "mislio na jednog državnog funkcionera, koji je sasvim slučajno funkcionerka, osoba ženskog pola".

Na video-snimku koji je i pokrenuo celu buru, patrijarh kaže: "Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže: 'zašto se nisu brinuli o ženama, one su ugrožene'. Pa jesu ugrožene - svi smo ugroženi, od tebe, bre, bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, kao da svet postoji od tebe".

Kasnije, patrijarh dodaje da u vezi sa donošenjem zakona o rodno-senzitivnom jeziku "nisu konsultovani lingvisti i katedre srpskog jezika", i navodi da je u pitanju "zamena teza" kada se kaže da se "crkva meša u politiku". Nakon što se snimak pojavio na mrežama, na njega su reagovale i poverenice Janković, koja je rekla da su u pitanju "duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči", kao i doskorašnje ministarke u vladi Srbije Zorane Mihajlović, koja je navela da da je "za naše društvo, tužno da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost još veća, a sramota nemerljiva".

U saopštenju SPC poimence se pominju i Janković i Mihajlović, navodi se kada je snimak nastao, ali i ističe da se patrijarh obraćao "jednoj funkcionerki", dok se i dalje ne precizira o kome je tačno reč. Tvrdi se da su se u tim rečima neki sami pronašli. 

"U razgovoru sa sveštenicima i vernicima tokom prazničnog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv Crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji", navodi se u ovoj objavi.

"Razlog tome je što je u Vaskršnjoj poslanici, između ostalog, ukazano na protivustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojima se vrši nasilje nad srpskim jezikom, u narodni život implementira naopaka rodna (gender) ideologija, sve pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu. Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: 'Dobar dan, dobra ženo!' 'Otkud ti znaš da sam ja dobra?'", nastavlja se saopštenje.

Kao "prva koja se prepoznala", u saopštenju SPC navodi se upravo Janković, i ističe se da je ona "u televizijskoj emisiji na RTS-u na primeru Zakona o rodnoj ravnopravnosti narodu pojasnila kako se u Srbiji donose zakoni".

Dodaje se da je na "primedbe Crkve, javnosti i kompetentnih sagovornica u emisiji da se u konkretnom slučaju radi o protivustanom zakonu, lakonski odgovorila da to uopšte nije važno, a da je samo važna politička volja, odnosno broj  podignutih ruku u Narodnoj skupštini".

"Uz to je, a da ne trepne, u neoboljševičkom diskriminatorskom maniru menjala teze, podmetala (pokazavši za to vrhunsku kompetentnost), banalizovala problem do te mere da je izjavila da se, eto, imenice ženskog roda koriste čak i u Crkvi", dodaje se u saopštenju SPC.

Dalje, SPC kao drugu osobu koja se "prepoznaje i odgovara" navodi Zoranu Mihajlović, ocenjujući je kao "dosadašnje, a moguće i buduće, otelotvorenje političke volje u Srbiji, a za njom još nekoliko dama, ali i uvažene gospode, koji su se prepoznali u patrijarhovim kvalifikacijama".

"Svi oni, znajući dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa  odbranom žena od nasilja, niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da Patrijarh govori o svim ženama pokazujući netrepeljivost prema njima. Svesno, međutim, zanemaruju činjenicu da je Patrijarh govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera. Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi Patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navodi se u saopštenju. 

Navodi se i da crkva i patrijarh najčešće ne odgovaraju na "bezočne laži i klevete", ali da će reagovati još snažnije "kada se radi o suštinskim pitanjima, pitanjima načina života, vrednostima, kada se nasilno nameću neprihvatljivi modeli života u naše domove i porodice, u vrtiće, škole, kao što je to slučaj sa ozakonjenjem transrodne (LGBTQIA+∞) prakse kroz protivustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti".

"Patrijarh, koji je duhovni predvodnik miliona pravoslavnih Srba i ima najveću odgovornost, nema pravo da ćuti i neće ćutati. Da ne bude zabune, crkva nema ništa protiv bilo čijeg ličnog izbora ili orijentacije. Ona zna da je svaki čovek ikona božja i zato se, poštujući svačiju slobodu, moli za sve bez izuzetka, sve grli Hristovom ljubavlju, ali odlučno ustaje i ustajaće protiv svakog nametanja onoga što je strano biću našeg naroda i čovekovoj prirodi uopšte", dodaje se u saopštenju gde se ističe i da "patrijarh, pak, nikada ne propušta priliku da stane u zaštitu žena".

Šta su rekle Janković i Mijajlović

Nakon što se u javnosti pojavio snimak patrjarhovog govora Janković je rekla da su "duboko poniživajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC". 

"Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u duštvu - deca i žene", navela je Janković na Tviteru.

"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči", dodala je Janković u saopštenju.

Mihajlović je istim povodom na Instagramu objavila između ostalog da "još jednom podseća patrijarha da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki".

"Očito, da Patrijarh nema problem da koristi rodni senzitivni jezik kada govori o ženama kao 'jadnicama i bednicama'. Problem je valjda kad treba da ih nazove naučnicama, profesorkama, predsednicama", dodala je Mihajlović.

"Ali za naše društvo, tužno je da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost još veća, a sramota nemerljiva", dodala je Mihajlović.

"Mi vernice i 'jadnice', 'bednice' želimo da nasilje nad ženama prestane, i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi 'ispadi' Patrijarha", zaključuje ona u svojoj objavi.

Pored njih dve, na video-snimak govora patrijarha su reagovali i pojedini opozicioni političari i stranke, o čemu čitajte u posebnom tekstu.

 
 

 

 

Komentari (0)

Srbija