Društvo

Govor patrijarha izazvao burne reakcije, reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2023

-

14:41

Govor patrijarha izazvao burne reakcije, reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Govor patrijarha izazvao burne reakcije, reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kom patrijarh Porfirije govori o zakonu o rodno-senzitivnom jeziku, obraćajući se neimenovanoj osobi sa "bedo jedna" i opisujući je kao "jadnicu", u javnosti se podigla bura, a reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković navodeći da su duboko poniživajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC. 

"Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u duštvu - deca i žene", navela je Janković na Tviteru.

"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči", dodala je Janković u saopštenju.

U video-snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, a za koji se ne zna kojom prilikom je tačno nastao, patrijarh SPC Porfirije govori o zakonu o rodno-senzitivnom jeziku.

"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže: 'zašto se nisu brinuli o ženama, one su ugrožene'. Pa jesu ugrožene - svi smo ugroženi, od tebe bre bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, kao da svet postoji od tebe", navodi patrijarh, a iz onoga što se na video-snimku može čuti, ne može se zaključiti kome se tačno obraća.

Kasnije, patrijarh govori o tome da u vezi sa donošenjem zakona o rodno-senzitivnom jeziku "nisu konsultovani lingvisti i katedre srpskog jezika", i navodi da je u pitanju "zamena teza" kada se kaže da se "crkva meša u politiku". 

Reakcije na društvenim mrežama

Na ove izjave patrijarha, iz SPC se nisu obraćali. Reagovali su, međutim,  pojedini opozicioni političari i stranke, poput predsednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, koji je na Tviteru napisao da "ne veruje, a još manje razume ono što čuje".

"Rečnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumem kako žena može biti jadnica i bednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja", dodao je Grbović.

Saopštenjem se oglasila i Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji predsednik Bojan Kostreš je "zatražio od poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da ne ponižava žene", kako stoji u saopštenju.

"Pozivamo patrijarha Porfirija da se upozna sa podacima o ubistvima i nasilju nad ženama u Srbiji. Tako bi saznao da je u proteklih 15 godina u partnerskom nasilju ubijeno 350 žena, a za samo 130 dana ove godine 18", izjavio je Kostreš.

Reagovala je i Stranka slobode i pravde, iz koje je saopšteno da "osuđuje izjavu partrijarha Porfirija, koji je žene koje insistiraju na rodno senzitivnom jeziku nazvao 'jadnicama i bednicama'".

U saopštenju, Ženska mreža SSP je, između ostalog, ukazala na to da je, kako su rekli "jezik mržnje, uvreda i nasilja nedopustiv i ne priliči nikome, a posebno ne patrijarhu".

Reagovala je i predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura, koja je navela da "povlači svaku lepu reč o osobi koja ovoliko mrzi žene".

Doskorašnja ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović takođe je reagovala, objavivši na Instagramu, između ostalog, da je "za naše društvo, tužno da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost još veća, a sramota nemerljiva".

Komentari (1)

Драган

14.05.2023 17:26

Западни сатанисти потпирују домаће станисте да устају на цркву, да банализују духовност, да иозврћу смисао и контекст, да лажу и измишљају. "Ваш је отац ђаво; и сласти оца свог хоћете да чините: он је крвник људски од почетка, и не стоји на истини; јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи"

Srbija