Društvo

Beograd proslavlja slavu Spasovdan: Litija prestoničkim ulicama i pomen postradalim u masovnim ubistvima

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

19:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana.

Građani su se okupili u 18 sati u Ulici kralja Milana. Litija je stigla do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je počeo pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta. Krst prestoničkim ulicama i trgovima nose Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Nakon molebana, patrijarh se u besedi obratio vernicima. Litiju je predvodio patrijarh Porfirije, uz kivot sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog.

On je večeras ispred Hrama svetog Save, gde je služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno. Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

"Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara", poručio je patrijarh.

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

"Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja", poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo.

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije. "Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima", rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

 

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.

Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja. Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

Inače, mošti Svetog Nikolaja Srpskog koje se nalaze u manastiru Leliću kod Valjeva  stigle su juče popodne u u hram Vaznesenja Gospodnjeg. Nakon toga je služeno praznično bdenje sa molebnom.

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedelje, 27. maja, "radi utehe i duhovnog okrepljenja vernog naroda u ovim teškim danima". 

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan, i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

"Na taj dan pored svete liturgije koja se služi u hramu Svetog Save i u svim hramovima vrši se i molitvena litija za osvećenje ulica, domova, stanovnika grada Beograda", rekao je patrijarh.

Porfirije je istakao da oni koji vode grad Beograd znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom konkretnom i praktičnom životu.

 

"Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna", rekao je Porfirije.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kao domaćin slave čestitao Spasovdan svim Beograđanima.

"Dokle god sam na čelu grada trudiću se da se neguju naše tradicionalne, duhovne i srpske vrednosti, jer onaj ko ne neguje tradicionale vrednosti ne može da ide napred. Bez negovanja tradicije ne možemo da vaspitavamo naša pokoljenja i da se nadamo napretku našeg društva", poručio je Šapić.

Svečanosti lomljenja kolača u Starom dvoru prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar bez portfelja Novica Tončev, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj. Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske i policije, direktori javnih i javno-komunalnih preduzeća, gradski većnici i sekretari.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

25.05.2023 20:32

S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima", saopštila je SPC.' Kakve veze ima ovo popovsko pojanje i kukanje sa Bogom i Biblijom? Bog nije nacionalista, već mu je drag svako ko vrši njegovu volju (Dela 10:34,35). A kakve veze ima leš pokojnog Nikolaja koji je odavno nemoćni mrtvac - sa živim ljudima u Srbiji? Zbog takve političke litije, nacionalnim previranjima neće biti kraja, jer se time doliva ulje na vatru. Taj plačljivi i patetični monolog, nema veze sa hrišćanstvom i Isusovom porukom. Isusa bi danas patrijarh i njegovi podređeni osudili i kaznili kao i njihovi pandani fariseji i sadukeji. Isus bi i ove nazvao slepcima i zato bi stradao jer je rekao ljudima istinu u oči (Mat. 15:14).

Srbija