Društvo

"Srbija ušla u četvrti talas epidemije": Đerlek upozorava da na nedeljnom nivou broj novozaraženih raste za 20 odsto

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/07/2021

-

10:19

"Srbija ušla u četvrti talas epidemije": Đerlek upozorava da na nedeljnom nivou broj novozaraženih raste za 20 odsto
"Srbija ušla u četvrti talas epidemije": Đerlek upozorava da na nedeljnom nivou broj novozaraženih raste za 20 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je već ušla u četvrti talas epidemije virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek  i dodaje da se na nedeljnom nivou beleži povećanje broja novozaraženih za 20 odsto.

On je za Euronews Srbija rekao da trenutno na dnevnom nivou imamo "klackalicu", da se jedan dan poveća broj novozaraženih, a drugi smanji, ali da se na nedeljnom nivou beleži stalni rast.

"U utorak smo imali 145 zaraženih, u sredu 125, reklo bi se to je uspeh, smanjen je broj zaraženih. Međutim, mi pratimo sada rezultate na sedmodnevnom nivou - od utorka do utorka. U poslednje tri sedmice imamo na nedeljnom nivou povećanje od skoro 20 odsto novozaraženih", rekao je Đerlek.

Upozorava da za mesec i po dana, kada virus pokaže punu snagu, može biti 300, 400 novozaraženih na dnevnom nivou. 

Đerlek je ukazao da delta soj uglavnom napada mlade ljude, zato što je populacija starija od 65 godina vakcinisana i u toj starosnoj grupi cepivo je primilo 70 odsto građana.

EPA/ROBERT GHEMENT

Delta soj najviše se prenosi među mladima, jer je među njima najmanje vakcinisanih

"Virus se ponaša tako da traži svoje meste gde može da preživi, a to su sada nevakcinisani mladi ljudi. Zbog toga delta soj napada uglavnom  mlade ljude. Ono što je zabrinjavajuće, infekcija može da dovede do teških kliničkih slika, hospitalizacije i čak letalnih ishoda", naveo je državni sekretar.

"Korona neće otići sama"

Podseća na situaciju u Rusiji gde je delta soj dominantan i gde se beleži najveći broj umrlih od početka epidemije.

"U Srbiji mladi smatraju da je borba sa koronom završena da su ovo samo sporadični slučajevi koji će proći do jeseni. To je netačno. Mi smo već ušli u četvrti talas. Korona nije otišla sama, koronu možemo samo mi pobediti i oterati uz pomoć vakcine. Ovaj četvrti talas je najveća opasnost za mlade ljude i mi smo tek počeli", naveo je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

Mirsad Đerlek

Država se, napominje, priprema za novi talas, zdravstveni sistem Srbije sada je mnogo spremniji. Završava se i treća kovid bolnica u Novom Sadu, što će iz dve postojeće u Batajnici i Kruševcu, biti dovoljno za zbrinjavanje kovid pacijenata, kako bi se oslobodile ostale bolnice za lečenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti.

"Zajedno sa Arenom, koja ima kiseonična mesta, naši kapaciteti su oko 3.000 kreveta za kovid pacijente. Ne očekujem da će biti potrebno više od tog broja, da bi postojeće kapacitete u zdravstvenim ustanovama sačuvali za pacijente koji su do sada trpeli, hronične pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti", naveo je Đerlek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija