Društvo

Zrenjaninci na protestu protiv nasilja podržali suspendovanu profesorku Gimnazije: Politika ili praktična sociologija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

21:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Protiv profesorke zrenjaninske Gimnazije Senke Jankov je pokrenut disciplinski postupak i ona je udaljena sa svog radnog mesta nakon što je u Gugl učionicu okačila plakat kojim poziva na protest "Zrenjnin protiv nasilja". Dok se iz Gimnazije pozivaju na kršenje Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, advokat Senke Jankov za Euronews Srbija kaže da u ovom slučaju nije bilo povrede zakonskih odredbi. 

Građani Zrenjanina večeras su se okupili oko 18 časova na trećem protestu Zrenjanin protiv nasilja. Osim zahteva koji su istaknuti i na protestu protis nasilja koji se održavaju o Beogradu, oni su istakli zahtev da se ukine postupek protiv profesorke i pružili joj podršku šetnjom do Gimnazije u tom gradu. 

"Pozivamo nadležne da reaguju na pretnje koje su posle protesta upućene putem društvenih mreža učesnicima protesta. Pozivamo našu sugrađanku Juditu Popović, članicu REM-a, da sačuva svoje dostojanstvo i prva podnese ostavku. Pozivamo RTV iskoristi svoju nacionalnu frekvenciju i da savesno prikaže situaciju u Zrenjaninu i društvu", rekla je profesorka Olgica Rakić i dodala da traže odgovornost zbog pokretanja disciplinskog procesa direktora Gimnazije protiv profesorke Senke Jankov.

Euronews/Petar Alimpijević

 

Profesorka sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji, Senka Jankov, već dve nedelje ne drži nastavu.

Ona je sa radnog mesta udaljena nakon što je u Gugl učionici - platformi preko koje profesori komuniciraju sa učenicima, podelila plakat preko kojeg poziva na protest "Zrenjanin protiv nasilja".

"Sociologija je društvena nauka i oni kroz analizu svega onoga što vide oko sebe treba da razvijaju svoj lični stav i kritičko mišljenje tako da je prvenstvena to bila moja ideja", kaže Senka Jankov.

Ipak, u Zrenjaninskoj gimnazijine dele njeno mišljenje. Protiv profesorke je pokrenut disciplinski postupak, zbog navodnog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Direktor Zrenjaninske gimnazije je, shodno navedenim zakonskim odredbama i svojim ovlašćenjima, doneo Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka, protiv zaposlene S.J, zbog postojanja osnovane sumnje da je došlo do povrede citirane zakonske odredbe", navodi se u dokumentu o pokretanju postupka.

U njemu s epoziva na član 113. pomenutog zakona u kojem se navodi da je "u ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe".

Sa druge strane, advokat Senke Jankov kaže da Zakon u ovom slučaju nije prekršen.

"Po mom dubokom uverenju, apsolutno se ne radi o povredi člana koji ste naveli, jer se ne radi o bilo kakvom stranačkom delovanju ili organizovanju", kaže advokat Vladimir Beljanski.

On tvrdi da poziv na okupljanje građana na skupu koji nosi naziv "Zrenjanin protiv nasilja", apsolutno nema veze ni sa lakvim stranačkim delovanjem.

Taj skup je, dodaje, "prijavilo fizičko lice sa jednom krajnje pozitivnom društvenom konotacijom, a to je da se ukaže na problem koji je u poslednje vreme eskalirao u našem društvu".

Senka Jankov je objavila i tekst u jednom dnevnom listu, a kako kaže, direktor Gimnazije joj je skrenuo pažnju da je i tom prilikom napravila propust, jer je u tekstu navela da je poziv na protest prosledila u sve Gugl učionice svojih maturanata.

"Šta je politika u tom tekstu? Onda je on još jednom pred svima nama čitao taj tekst da bi video gde se to pominje Zrenjaninske gimnazija. Naravno nije našao, jer se nigde ne pominje. I otprilike ono što je on ukazao da bi mogla da bude politika je to što sam naglasila da su moji učenici bili na čelu kolone", kaže Senka Jankov. 

Dok traje disciplinski postupak, prvi put posle 20 godina u prosveti profesorka Jankov neće predavati sociologiju. Direktor zrenjaninske Gimnazije i predstavnici Ministarstva prosvete za Euronews nisu hteli da govore o postupku. 

Komentari (0)

Srbija