Društvo

Vanredno u više mesta na zapadu Srbije: Meštani se bore sa posledicama poplava dok se najavljuju nove padavine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

10:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog posledica obilnih padavina na području Šapca i Loznice proglašena je vanredna situacija. U Loznici je poplavljeno oko 200 domaćinstava, a voda je prodrla i u Urgentni centar opšte bolnice. Meterolozi su i za danas najavili obilnu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a najveća količina padavina se očekuje na jugozoapdu i zapadu Srbije, kao i u Vojvodini.

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković potvrdio je da su nove padavine izvesne, ali kako je objasnio zbog već vlažnog tla i manja količna može da izazove dodatne probleme. On navodi da su majske kiše dobre, zbog suše koja je prethodila, ali ne na onim mestima gde već postoji realan rizik od porasta vodostaja i izlivanja reka.

Kako reporterka Euronews Srbija iz Loznice javlja situacija je trentno bolja u poređenju sa prethodnim danima. Vode ima, ona se, kaže, povlači polako i ima je još uvek u dvorištima, garažama i podrumima. 

Najveća šteta zbog padavina od juče i prekjuče nastala je zbog poplava na njivama i baštama. Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice su uveliko na terenu, a njiove pumpe izvlače svu vodu. 

Ramila Milutinović iz Lipničkog šora kaže da se ovakve poplave u ovom mestu kod Loznice ne dešavaju prvi put.

"Mi smo se ovde doselili 1981. godine. Ovo nije prvi put, ovo je 15. put.  Ona 2014. je bila propast isto. Dinar od države nismo dobili. Posadili sve, pod konac sredila. Evo tikvice su mi ispod vode. Ništa nema više", rekla je ona.

Aleksandar Radosvaljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je za Euronews Srbija da su ekipe uveliko na trenu, kao i da je situacija trentuno stabilna.

"Juče smo evakulisali 26 ovaca i preveli ih na bezbedno. Na celoj teritoriji Mačvasnkog okuga situacija je boja. Međutim, juče smo imali u mestu Gornja Vranjska evakuiciju 20 lica među kojima je bilo i dece. Oni su premešteni na bezbedno. U Koceljevi smo takođe evakuisali dva lica. Naš osnovni zadak je spašavanje ljudi, pa onda snairanje posledica", rekao je on.

Vladiković: Situacija bolja, ali zbog najavljenih padavina oprez i pripravnost su neophodani

Iz RHMZ za Euronews Srbija kažu da trenutno vodostaji širom Srbije opadaju, ali da se ponovo očekuju obilne kiše, a sa njima je ponovo moguć i porast vodostaja, ali ne kao prethodnih dana. 

Vladiković je naglasio da je tokom sledeće nedelje moguće izadavanje novih upozorenja, a da mali i srednji tokovi zahtevaju maksimalni oprez.

"Što se tiče aktuelnih hidroloških situacija, ona je mnogo bolja nego pre 24 sata. Na slivu reke Jadar se polako povlači vodostaj. Vraća se u neku normalu. Što se tiče reke Tamnave, na gornjem toku reke imamo opadanje vostaja. Sada je vrh talasa stagnacije. Na ostalim votocima, gornji tok Morave, na Skrapežu je takođe mirno. Međutim, na osnovu rezultata koje imamo, očekujemo da na ovim područjima, usled kiše koja se očekuje krajem dana ali i sutra, bude novi porast vodostaja. Naravno, ne onakav kao što je bio prethodnih dana", kaže on.

Vladiković dodaje da je oprez neophodan jer bi ovog puta čak i 10 milimetara kiše na metru kvadratnom mogao da izazove umeren ili značajniji problem. Razlog za to je, dodaje, to što je tlo već vlažno.

"Ono što je važno je to da od 5. do 8. juna očekujemo da će ponovo biti padavina. Ne toliko u zpaadnom, više u centarlnom, istočnom i jugoistočnom delu naše zemlje. To znači da ćemo na vreme izdati upozorenje. Dakle, u ovoj nedelji nećemo videti slike iz Loznice, gde je na primer poplavljena i bolnica, ali svkakao će oprez biti potreban", objasnio je.

Što se regiona tiče, gde su takođe zabeležene veće padavine i porast vodostaja reka, Vladiković kaže da nadležni u Srbiji prate razvoj događaja i tamo jer se ta slika direktno reflektuje i kod nas.

"Te reke iz regiona stižu i kod nas. Ono što se dešava sa rekama u BiH i Hrvatskoj, reflektuje se i na Srbiju. Mi imamo porast Save kod Mitorvice i kod Šapca zbog proticaja koji idu uz Drinu. Reka Bosna je takođe isto rasla. Što se Dunava tiče, tu možemo da umirimo naše ljude jer tu imamo značajnije opadanje vodostaja", dodaje.

Euronews

Upitan šta zapravo znači najavljena količina padavina od 20 do 30 litara po metru kvadratnom kiše, Vladiković objašnajva da je ona problematična u smislu što će pasti na već vlažno tlo, pa je i njen efekat shodno tome drugačiji.

"Sada imate potpuno zasićenje tla i onda ono što je bilo pre nedelju dana je za tu reakciju bilo potrebno od 60 do 100 milimetara kiše, a sada je za sličnu rakciju potrebno oko 10 do 30. Tako da mi to pratimo. Izdaćemo za područje zapadne i jugozapadne Srbije upozorenje ukoliko procenimo da će ono trebati", rekao je.

Zbog čega je ovakvo vreme?

RHMZ upozorava da i početkom sledećeg meseca nastavlja nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 7. juna biće promenljivo oblačno i nestabilno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, izraženijim u drugom delu dana, kada se očekuju i lokalne vremenske nepogode: grad, velika količina padavina za kratko vreme i jak i olujni vetar.

Vladiković objašnajva da majska kiša ima i svojih benfita, pre svega zbog suše koja je prethodila, ali navodi da na nas i tokom letnjih meseci očekuje nestalbilno vreme.

"Tamo gde nije napravilo direktnu štetu, taj uticaj majske kiše je dobar. Prethodno smo imali sušan period, pa smo se uplašili da će se ponoviti prethodni period. Povećanje vlage u zemljištu, umereno, je jako korisno. Oni bi se zadržali veći deo juna, a mi ćemo tokom meseca imati umreno toplo vreme sa čestim padavinama. Tek od početka jula bi se to proredilo, a avgust, prema dugoročnoj pronozi bi bio jedini letnji mesec. Međutim, ni on ne bi bio sa tolko visokim temperaturama kao prošle godine. Biće umereno i prijatno leto", rekao je on.

Urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević objasnila je ranije zbog čega je naša zemlja ovih dana na udaru nestabilnog vremena.

"Srbija će se baš kao i veći deo regiona nalaziti pod uticajem ciklona, čiji se centar nalazi u Jonskom moru. U ciklonu vetrovi duvaju u smeru suprotom kazaljki na satu, čime vlaga neprekidno pristiže u naše krajeve", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija