Društvo

Nudle u Srbiji bezbedne za konzumiranje - nisu pronađeni tragovi etilen oksida

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/06/2023

-

20:23

Nudle u Srbiji bezbedne za konzumiranje - nisu pronađeni tragovi etilen oksida
Nudle - Copyright unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstvene vlasti Tajpeja i Malezije su pre mesec dana donele odluku o povlačenju iz prodaje nudli proizvođača Indofood, sa ukusom specijalne piletine, zbog visokih nivoa etilen oksida, pesticida koji potencijalno može izazvati rak. Indonežanska regulatorna tela su pak, rekla da nema razloga za brigu i da su nudle bezbedne za konzumaciju. Inače, radi se o jednom od najvećih svetskih prehrambenih brendova, a predstavništvo kompanije posluje i u Srbiji pod imenom IndoAdria d.o.o.

Poljoprivredna inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor kod proizvođača nudli u Srbiji, pa i kod proizvođača, nakon čega je utvrđeno da nadzirani subjekti posluju u skladu sa zakonom i da su procenili rizik po bezbednost hrane i u skladu sa time sprovode odgovarajuće kontrolne mere, rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede za Euronews Srbija.

U sklopu nadzora izvršeno je i uzorkovanje proizvoda slučajnim uzorkom, a rezultati ispitivanja u akreditovanoj laboratoriji pokazuju da uzorci odgovaraju članu 5, prilog 4 Pravilnika o maksimalno dozovljenim količinama sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje, odnosno aktivne supstance pesticida etilen oksid.

"U analiziranim uzorcima nije utvrđeno prisustvo ovog jedinjenja", kažu iz ministarstva za Euronews Srbija.

Etilen oksid je toksičan gas bez boje i mirisa koji se uglavnom koristi za sterilizaciju medicinske opreme i začina. Iz Ministarstva kažu da se maksimalna dozvoljena koncentracija ovog pesticida određuje prema vrsti hrane.

Nakon što su nudle sa ukusom specijalne piletine proizvođača Indofood povučene sa tržišta Tajpeja zbog "tragova potencijalno kancerogenog etilen oksida", Malezija je bila sledeća zemlja koja je naručila provere istog proizvoda i zamolila kompaniju Indofood da ga opozove, preneo je Rojters.

Međutim, indonezijska Agencija za hranu i lekove (BPOM) saopštila je da je proizvod dostupan u Indoneziji bezbedan za konzumiranje jer ispunjava bezbednosne standarde. Oni su takođe pozvali Indofood da osigura da njihovi proizvodi ne sadrže visoke nivoe etilen oksida.

Indofood CBP, kompanija za proizvodnju pakovane hrane u vlasništvu je veće kompanije Indofood Sukses Makmur (INDF.JK) i ima više od 20 proizvodnih pogona široma sveta, dok su njihovi rezanci dostupni su u više od 100 zemalja.

Prošlogodišnja prodaja Indofood proizvoda u inostranstvu, koji takođe uključuju mlečne proizvode i grickalice, doprinela je 29 odsto u ukupnoj prodaji od 64,8 biliona rupija (4,41 milijardi dolara), saopštila je kompanija.

 

Komentari (0)

Srbija