Društvo

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima: Često prikriveno zlostavljanje

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

21:55

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima: Često prikriveno zlostavljanje
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima: Često prikriveno zlostavljanje - Copyright FoNet/Medija centar

veličina teksta

Aa Aa

Crveni krst Srbije, u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, obeležio je 15. jun - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima, a tim povodom, u Beogradu je organizovana konferencija "Zatvaranje kruga: rešavanje rodno zasnovanog nasilja u starijem životnom dobu - odgovori zasnovani na javnim politikama, zakonima i dokazima".

Stručni saradnik za zdravstveno-preventivne aktivnosti Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović predstavila je istraživanje koje se bavilo rodno zasnovanim nasiljem nad starijim ženama u regionu.

Kako je istakla, rezultati pokazuju da je više od polovine starijih žena u regionu iskusilo neki oblik rodno zasnovanog nasilja tokom života, da žive duže, često u lošijem zdravlju, u većem siromaštvu i neretko su neformalni negovatelji.

"Kontrolisanje, zlostavljanje, ucenjivanje, ekonomski zasnovano nasilje od strane intimnog partnera najčešći su oblici psihičkog nasilja, a posledice su anksioznost, poteškoće u spavanju, gubitak samopouzdanja, depresija i napadi panike", rekla je Todorović.

Počinioci vanpartnerskog nasilja su, kaže Todorović, češće ženi bliske osobe, kao što su prijatelji, poznanici, komšije ili rođaci i članovi porodice, a ne nepoznate osobe. Kako navodi, potrebno da se promene postojeći propisi koji se odnose na nasilje u porodici i da starije žene budu prepoznate kao rizična grupa.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da rodno zasnovano nasilje pogađa žene tokom celokupnog životnog ciklusa, čemu doprinosi niz socio-ekonomskih faktora kao što je siromaštvo ili ejdžizam.

"Starije žene ne žele da pričaju o nasilju, što je umnogome posledica patrijarhalnog konteksta i odgoja", istakla je Janković.

Poverenica je navela da bi trebalo raditi na tome da se što pre pristupiti kreiranju novog strateškog dokumenta o starenju, te da bi akcenat trebalo staviti na obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji Borka Jeremić je istakla da se nasilje nad starima retko prijavljuje, da je zlostavljanje starih često skriveno, a da se načelno starenje u našoj zemlji posmatra kroz negativnu prizmu.

Direktorka Komore za Socijalnu zaštitu Sandra Perić rekla je da se u našoj sredini velika pažnja posvećuje deci, a da se problemu nasilja nad starijima često ne pridaje važnost, kao i osobama sa invaliditetom, te da bi to trebalo ispraviti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, približno jedna od šest osoba starijih od 60 godina doživela je neki oblik zlostavljanja u zajednici tokom prošle godine. 
 

Komentari (0)

Srbija