Društvo

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece i maloletničkih brakova: Šta donose izmene u Porodičnom zakonu

Komentari

Autor: T. Stanković

16/07/2021

-

20:03

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece i maloletničkih brakova: Šta donose izmene u Porodičnom zakonu
Zabrana fizičkog kažnjavanja dece i maloletničkih brakova: Šta donose izmene u Porodičnom zakonu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se sprema za izmenu Porodičnog zakona, a nacrt o izmenama donosi zabranu fizičkog kažnjavanja i omogućava deci da izraze svoje mišljenje bez obzira na uzrast.

U skladu sa konvencijom o pravima deteta predviđeno je ukidanje mogućnosti maloletničkih brakova i sticanje poslovne sposobnosti. Ostale predložene izmene se tiču usvajanja i hraniteljstva. 

Postojaći Porodični zakon se primenjuje od 2005. godine a ne postoji rok u kom mora da bude promenjen, ipak Ministarstvo se nada da će izmene i dopune biti jasno definisane do kraja godine. Planiranje promena naišlo je i na teške kritike na političkoj sceni od strane pokreta Dveri, čiji pripadnici smatraju da promenom Zakona, kako oni isitiču, vlada planira da ukine član 15, koji jasno navodi da je brak zajednica dva lica različitog pola.

Koje izmene predviđa nacrt Zakona objasnila je za Euronews Srbija Milka Milovanović Minić, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici.

"U svoj plan rada za 2021. godinu, mi smo uneli i rad na dopunama Porodičnog zakona. Formirana je radna grupa koja je već imala svoj prvi sastanak — ona će raditi na kreiranju nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona", kazala je državna sekretarka Ministarstva.

Milovanović Minić istakla je da se planira da se u Zakon uvede definicija deteta, zabrana maloletnih brakova, ukidanje mogućnosti sklapanja sporazuma oko usvajanja kao i mogućnost usvajanja dece roditelja kojima je privremeno ograničena poslovna sposobnost, i, pre svega, izmene u vezi sa odredbom o zabrani fizičkog zlostavljanja dece.

Šta podrazumeva zabrana fizičkog zlostavljanja dece?

"Prema istaživanju UNICEF-a i Republičkim zavodom za statistiku 90 odsto roditelja u Srbiji nije za fizičko kažnjavanje, a ipak svako treće dete od 2 do 4 godine trpi neki oblik fizičkig nasilja", rekla je sagovornica.

Ona naglašava da ova odredba nije reprezentativna pravna norma usmerena protiv roditelja već je cilj zaštita prava i potpuni rast i razvoj dece, kao i pomoć roditeljima da razviju nenasilne stilove vaspitanja.

"Dete nije objekat vaspitanja. Ova odredba omogućava drugačiji pristup vaspitanju. Roditelji su zapravo arhitekte okruženja u kom dete raste", ističe Milovanović Minić i naglašava da fizičko vaspitanje i zlostavljanje deteta nije isto.

"Ako roditelj povuče malo jače detetu ruku jer je ono u opasnosti, to nije kažnjivo, ali ako je to dete izloženo fizičkom nasilju i zlostavljanu, slučaj će biti tretiran u skladu sa zakonom. To je nedopustivo", kazala je sekretarka.

Milovanović Minić kaže da u ranom razvoju dete treba da dobije maksimalnu stimulaciju, a ukoliko je izloženo nasilju, to kasnije rezultira sličnim obrascima u ponašanju. 

"Mi ovom odredbom dugoročno delujemo protiv nasilja u porodice. Te obrasce agresivnog ponašanja deca kasnije prenose u vršnjačke kontakte, pa kasnije i u vezama sa partnerkom ili partnerom i na kraju dolazi do nasilja u porodici", rekla je naša sagovornica.

Zloupotreba odredbe

Državna sekretarka Ministarstva navodi da je svesna šanse da bi prijave protiv roditelja mogle da se zloupotrebe, i da su upravo zato u proces uključeni stručnjaci koji će moći da procene ozbiljnost situacije i pravovremeno da reaguju.

"Timovi stručnjaka su uključeni i proces prevencije prepoznavanja i pravovremenog reagovanja da li dete trpi fizičko nasilje. Ukoloko se uoči da je dete žrtva zlostavljanja prva karika gde se prijavljuje jeste Centar za socijalni rad. Ako fizičko nasilje nema karakter zlostavljanja i ne ponavlja se roditelji će dobiti samo opomenu, ali u slučaju da se to ponavlja roditelji će morati da ode u savetovalište koje organizuje Organ starateljstva. Kada se otkrije da je dete redovno fizički zlostavljano Organ starateljstva u skladu sa Zakonom pokreće lišenje roditelja roditeljskih prava pa i krivični postupak protiv izvršioca nasilja", objasnila je.

Kritika zakona

Izmenama porodičnog zakona se glasno na poličkoj sceni protive iz porketa Dveri. Radmila Vasić članica predstavništva pokreta ističe da oni ne podržavaju nasilje u porodici, ali smatraju da do promene Porodičnog zakona dolazi kako bi se, kako ona ističe, ukinuo član u kome piša da je brak zajednica između dve osobe različitog pola.

"Mi se protivimo bilo kakvom nasilju u porodici, mi smo protiv bilo kakvog fizičkog kažnjavanja i zlostavljanja dece. Tu nema nikakve dileme, mi smo protiv toga. Država želi da uđe u naše porodice i da edukuje decu da prijavljuje svoje roditelje, školama i socijalnim službama kojima je potrebna reorganizacija", rekla je Vasić u emisiji Jutro televizije Euronews Srbija.

Ona smatra da ovaj zakon narušava privatnost porodice, i, kako kaže, deca bi lako mogla da ga zloupotrebe.

"Uzimajući u obzir situaciju u zemlji, ekononsku situaciju, mnogi su ostali bez posla, i postoji ta bojaznost da će u trenutku nezadovoljstva deca doći do prijava".

Dodala je da činjenica da se u 2020. godine rodilo najmanje beba daje razlog za uzbunu.

"Mi kao nacija nestajemo a ministar ništa nije preduzeo da se reši pitanje bele kuge. Ovoj vladi smetaju članovi porodičnog zakona koji se tiču braka i bračne zajednice gde se u članu 15 kaže da s ukidanja članova koji kažu da je brak zajendica između dve osobe različitog pola", zaključila je.

Komentari (0)

Srbija