Društvo

Roditelj koji udari dete mora u školu roditeljstva: Šta predviđaju predložene novine u Porodičnom zakonu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/07/2023

-

17:30

Roditelj koji udari dete mora u školu roditeljstva: Šta predviđaju predložene novine u Porodičnom zakonu
Roditelj koji udari dete mora u školu roditeljstva: Šta predviđaju predložene novine u Porodičnom zakonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditelja koji udari dete, lupi mu čvrgu ili povuče za uši, Centar za socijalni rad moći će da uputi u Školu roditeljstva gde će slušati predavanja i učiti kako nenasilno da vaspita dete. To je jedna od novina koju donosi predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona, koji uskoro ide na javnu raspravu.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kažu da je izmenama Porodičnog zakona predviđeno uvođenje potpune zabrane fizičkog kažnjavanja dece.

"Ministarstvo je pripremilo tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja. Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju", navodeno je u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici.

Dragan Vulević, koji je radio na prethodnom predlogu izmene Porodičnog zakona kaže za Euronews Srbija da novi zakon nije represivan, nisu predviđene novčane kazne za "roditeljsku ćušku", ali da je predviđen preventivni nadzor.

"Nijedan roditelj neće zbog ćuške ili čvrge otići u zatvor i neće biti tretiran od bilo kog organa. Uvodi se neka vrsta preventivnog nadzora. Centar za socijalni rad za te blaže oblike fizičkog kažnjavanja deteta može roditelju da izrekne upozorenje ili da ga uputi u specijalizovanu ustanovu na savetovanje u cilju otklanjanja tih nedostataka. Taj preventivni nadzor obavezuje državu da kroz infrastrukturu svog sistema realizuje određene programe podrške odgovornom roditeljstvu. To je škola za roditelje, učenje nenasilnih metoda vaspitanja. To bi bilo na dobrovoljnoj bazi, da se roditelji kroz određenu kampanju upoznaju sa sadržajima tih posebnih programa", kaže Vulević.

Napominje da za intenzivno fizičko kažnjavanje, koje na neki način ugrožava život i zdravlje deteta, sada postoji krivično-pravna sankcija, da sud može da izrekne meru potpunog ili delimičknog lišenja roditeljskog prava. Tada brigu o dete preuzima Centar za socijalni rad i dete se smešta u hraniteljsku porodicu ili ustanovu za smeštaj dece bez roditeljskog staranja.

Da je batina bila dobra u raju bi i ostala 

Nije do detalja razrađeno gde će biti te škole roditeljstva. Vulević kaže da je država u obavezi da kroz postojeću infrastrukturu to reši. Smatra da to ne bi trebalo da realizuje centar za socijalni rad.

"To mogu da rade savetovališta za mlade, savetovališta za brak i porodicu, razvojna savetovališta. Danas imamo škole roditeljstva za trudnice koje treba da se porode. Tu se uči kako se postupa sa novorođenčetom. Zašto se za sva zanimanja za neki način obučavamo, a za najvažnije zanimanje imamo tradicionalne metode - da je 'batina iz raja izašla'. Pa da je batina bila dobra u raju bi i ostala", kaže Vulević.

Euronews

 

Dodaje da iz profesionalnog iskustva zna da roditelj koji udari dete posle ima osećaj krivice i da nakon udarca sledi popuštanje detetu.

"Zapravo, to šteti kontinuitetu i doslednosti u vaspitanju deteta. Roditelj se često oseća loše jer nema vremena za dete, premoreni su, nervozni. Zašto se ne bi uključili u program gde mogu da nauče kako nenasilnim metodama mogu da vaspitaju dete", naveo je Vulević.

Zabrana maloletničkog braka

Osim potpune zabrane fizičkog kažnjavanja izmena Porodičnog zakona donosi još nekoliko novina. Jedna od njih je i zabrana maloletničkog braka.

"Ranije je bilo da dete starije od 16 godina može uz prethodnu dozvolu suda da zaključi brak. Predlogom izmene Zakona to se ukida i potpuno se zabranjuju maloletnički brakovi. Novina je još i da se briše granica od 10 godina za davanje mišljenja detata, u svakom postupku koji se tiče njegovih prava. Do sada su samo deca starija od 10 godina mogla da učestvuju u postupku i da iskaže svoje mišljenje. Predlog je da više nema ograničenja što se tiče godina. Mišljenje deteta može da se dobije kroz specifičan psihološki razgovor. To može biti verbalna, neverbalna poruka", objašnjava Vulević.

Na usvajanje novog Porodičnog zakona Srbija čeka već nekoliko godine. Najbliža je bila prošle godine, ali je zbog izbora ceo proces obustavljen. Postupak je obnovljen nakon formiranja Vlade.

Nova Radna grupa u kojoj su bili psiholozi, sociolozi, advokati radila je na formiranju novog Prednacrta zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, po uzoru na već predloženi Prednacrt iz maja 2021. godine.

 

Komentari (2)

Jakov

03.07.2023 00:02

Ima tu i dobrih i loših novina. Ovo z aškolu roditeljstva je totalna smejurija. Za maloletničke brakove prvi put čujem, mislio sm da je to već zabranjeno, znači zakasnili smo sa tim. I na kraju ovo za mišljenje deteta, šta kao ako ima ispod 10-god nije se uvažavalo mišljenje deteta, kakvo je to idiotsko pravo, to zakon iz 19-og veka!

Драган

04.07.2023 12:38

Суптилно, перфидно и подло насиље над самом људском природом на западу је много горе од васпитног физичког насиља., последице таквих перфидних облика насиља, а на западу су специјалисти за то, у облику разних врста траума, касније је много, много теже ишчистити из система од последица примене физичке силе у васпитне сврхе. Али о том перфидном облику насиља над самом људском природом се не говори, оно се спроводи прећутно и ствара зомбије и дебиле од деце.

Srbija