Društvo

Sreća zvana Jokić i Đoković: Uspesi sportista kao razlog za dobro raspoloženje nacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2023

-

15:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nije pošteno pribrala od ogromnog uspeha Novaka Đokovića i njegove 23. grend slem titule, a zapljusnuo je novi talas sreće koje je stigao preko okeana. Denver Nagetsi sa Nikolom Jokićem, postali su prvaci NBA lige, prvi put u svojoj istoriji. Ono što je još lepše, Nikola Jokić je izabran za najboljeg igrača finala. Jokić je MVP. 

Miloš Šaranović, sportski novinar, kaže da je uspeh Nikole Jokića bio prirodan sledeći korak.

"Biti najkorisniji igrač lige je sjajno, ali biti šampion te lige je kruna. Ovo je zaslužena stepenica više za Jokića", rekao je Šaranović za Euronews Srbija u emisiji "Hajde da razgovaramo".

Kaže da je za sportske komentatore "lako" da prenose ovakve utakmice, ali i da je za njih legitimno da se ponašaju kao "zaposleni navijači".

Dodaje i da je navijačima u Srbiji često uspeh domaćih sportista u inostranstvu kompenzacija za nedostatak ličnih uspeha.

"To je divno, ali i opasno. Sjajno je ako bi svako od nas rekao 'hajde da se i ja potrudim, budem bolji  na poslu, kod kuće'. Ako bi se prihvatilo kao 'uspeo je Jokić sinoć i ja ne moram danas', onda je opasno", naveo je Šaranović.

Može li publika da se ljuti?

Smatra da publika ima pravo da se ljuti na sportiste, ako samo ako zaključi da se njihov favorit nije potrudio, a da se to ne može videti ni na mečevima Đokovića, ni na utakmicama na kojima igra Nikola Jokić.

"Nisam gledao meč Đokovića na kojoj nije želeo da pobedi, da nije dao sve od sebe", priča Šaranović.

Euronews Srbija

 

Novinar Milan Caković sa TV Arena sport kaže da kao komentator utakmica uvek jače kritikuje klub koji voli. Kaže da su sportski komentatori, zbog naklonosti prema nekom igraču, uvek meta kritika.

"Prenosio sam treću utakmica Denvera protiv Lejkersa u finalu Zapada. Jokić je izneo pobedu. Mi smo uvek meta kritika. Dobio sam nekoliko neprijatnih poruka navijača Lejkersa", priča Carović.

Ističe da bi isto prenosio meč i da je umesto Jokića bio neki drugi momak sa ovih prostora (iz regiona), ali i da bi mu uvek bio bliskiji od ostalih igrača.

Smatra da je tačno da su "sportisti moderni gladijatori" i dodaje da je ekonomski momenat u NBA ligi važan, da je najeftinija karta za finale bila od 2.000 do 2.500 dolara.

"Publika je u tom segmentu veoma važna kao činilac svega. Međutim, morate joj ostaviti i prostor za emociju, jer bez te emocije i takve percepcije sporta nema smisla. To je i zabava i takmičenje", rekao je on.

 

Komentari (0)

Srbija