Društvo

Smerovi koje u školama svi zaobilaze: Niko neće u zanatlije, a "traženi su kao da su od zlata"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/07/2023

-

07:09

Smerovi koje u školama svi zaobilaze: Niko neće u zanatlije, a "traženi su kao da su od zlata"
Smerovi koje u školama svi zaobilaze: Niko neće u zanatlije, a "traženi su kao da su od zlata" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stipendije, siguran posao, dobra zarada - sve to nije bilo dovoljno da se osmaci masovnije opredele za tehničke i građevinske škole, odnosno za smerove koji školuju zidara, tesara, armirača, zatim modelara kože, brodomašinskog tehničara, montera suve gradnje, galanteristu. Za te obrazovne profile skoro da nije bilo interesovanja učenika. I ove godine najtraženije su bile gimnazije, zatim medicinske i ekonomske škole.

Interesantno je da građevinska industrija beleži najveći rast u Srbiji, a da u ovom momentu nedostaje oko 30.000 majstora svih profila, da su plate u tom sektoru među najvećim u Srbiji, ali da đaci zaobilaze građevinske i tehničke škole. Direktori građevinskih škola kažu da ih svakodnevno zovu iz građevinskih firmi, traže kadar, nude stipendije, ali da ne mogu da odgovore zahtevima tržišta.

Najveća potražnja je za zidarima, tesarima, armiračima, gde se nudi početna plata za pripravnika od 80.000 dinara. Dobri majstori mogu u Srbiji danas da zarade platu od 2.000 evra, pa čak i više. Međutim, škole koje daju taj kadar nisu popularne među decom.  

Prema podacima Ministarstva prosvete, godinama unazad, najmanja je potražnja bila za smerove: Tehničar modelar kože, Mehaničar tekstilnih mašina, Brodomašinski tehničar, Brodomehaničar, Monter suve gradnje, Galanterista kože, Industrijski krojač, Građevinski tehničar za hidrogradnju, Operater osnovnih građevinskih radova, Tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja. Ove godine neće biti oformljena 54 odeljenja.

Za zidare, tesare, armirače samo dva kandidata

Rade Zejak, direktor Građevinske škole na Zvezdari kaže da su se ove godine za Operatora osnovnih građevinskih radova, smer koji školuje zidare, tesare, armirače, prijavila samo dva kandidata. Taj smer je prethodnih godina bio izbačen sa liste upisa zbog lošeg interesovanja. Ove godine pokušali su ponovo da ga ožive, ali nisu uspeli.

"Taj smer, na žalost, nekoliko godina nismo ni stavljali na listu upisa. Ove godine smo ponovo pokušali da ga vratimo, ali se prijavilo samo dvoje učenika koji će morati da pređu na neke druge obrazovne profile. Slabije je interesovanje i za montere suve gradnje. Za sve ostale profile možemo da kažemo da smo zadovoljni ovogodišnjim upisom", kaže Zejak za Euronews Srbija.

profimedia

 

On kaže da mnogi roditelji imaju predrasude prema zanatima, da razmišljaju da je bolje da im deca upišu četvorododišnje srednje škole, da "sede u kancelariji", a da se zanemaruje šta su potrebe tržišta rada, gde će najbrže doći do posla. 

"Sarađujemo sa mnogim firmama, svaki naš učenik dobije neku vrstu stipendije. Osim toga čeka ga siguran posao kada završi školu i dobra zarada. Početna plata bilo kog majstora (što je trogodišnji smer) je minimum 80.000 dinara za pripravnika. Firme koje imaju više posla zidare, armirače, tesare plaćaju mesečno od 1.200, do 2.000 evra. Nekada i više. Oni su traženi 'kao da su od zlata'. Za smer koji školuje taj kadar kod nas prijavilo dvoje", priča Zejak.

Najveće interesovanje u Građevinskoj školi na Zvezdari je za Rukovaoca građevinskom mehanizacijom i to je smer koji je popunjen do poslednjeg mesta. Primaju jedno odeljenje od 30 učenika, a uprava škole smatra da bi tu mogli bez problema da upišu dva odeljenja. Uspeli su skoro da popune i smer Građevinski tehničar za laboratorijska ispitivanja, gde se upisalo 28 učenika. Zejak navodi da je veliki pomak napravljen kod smera električar gde je prošle godine upisano 11 učenika, a ove godine 23. Povećan je broj upisanih učenika i na smerovima koji školuju dekoratere, keramičare. 

"Sedimo i plačemo"

Kakvo je interesovanje učenika za smerove u Tehničkoj školi za dizajn kože u Beogradu najbolje opisuju prve reči direktora Branislava Mileskog kada smo ga pozvali "Sedimo i plačemo. Više ne znamo šta da radimo".

Ta škola je do sada upisivala tri odeljenja - Tehničar za zaštitu životne sredine, Tehničar dizajner proizvoda od kože, i kombinovano odeljenje trećeg stepena - obuća i galanterija.

"Imali smo i smer Tehničar modelar, ali već četiri godine nema interesovanja. Prijavi se po jedan učenik ili niko. Ove godine nam nisu ni dozvolili da upisujemo taj smer, jer stvarno nema interesovanja", priča Mileski za Euronews Srbija.

Na tržištu rada ima posla za kadrove koje oni školuju. Mileski kaže da bi u ovom momentu 200 diplomaca bilo kog smera koji oni školuju moglo da se zaposli i to za početnu platu od 80.000 dinara, pa naviše.

Unsplash

 

Nada se da će ipak uspeti da upišu Odeljenje za dizajnera proizvoda od kože, iako se prijavilo osmoro učenika, a za formiranje odeljenja treba 12. Već imaju zainteresovane kandidate iz drugih škola koji bi da se prebace kod njih.

Imaju dobru saradnju sa firmama koje imaju proizvodnje pogone za galanteriju, stalno im traže radnike, ali škola nema koga da im preporuči. Imaju dosta kandidata koji žele vanredno da završe za obućara, galanteristu.

"Nedavno nam se javio jedan doktor filozofije. Čovek predaje u srednjoj školi sa fondom časova od 70 odsto i hoće da završi za obućara i tako dopuni kućni budžet", priča Mileski.

Situacija u Brodarskoj školi

Ništa bolja situacija nije ni u Brodarskoj školi u Beogradu. Kod njih postoji interesovanje samo za jedan profil- Nautički tehničar i on je popunjen. Građevinski tehničar za hidrogradnju i Brodomašinski tehničar su ostali nepunjeni.

"Na ova dva smera prijavilo se 14 dece. Iz Ministarstva prosvete su mi javili da neće formirati odeljenje na smeru Brodomašinski tehničar. Samo će bitio formirano odeljenje Građevinskih tehničara za hidrogradnju", priča Tatjana Đokić, direktorka Brodarske škole.

Nijedan zanat nije lak. Posebno ne u građevini. Možda je to razlog što roditelji ne usmeravaju učenike na te smerove. Međutim, bez obzira koju školu završe mnogi se kasnije prekvalifikuju za zidare, keramičare, vodoinstalatere. Od čega će živeti jedna porodica diktira zakon ponude i potražnje na tržištu rada.  

Komentari (0)

Srbija