Društvo

Nastavljeno pripremno ročište policajcima optuženim za krijumčarenje kokaina

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

17:12

Nastavljeno pripremno ročište policajcima optuženim za krijumčarenje kokaina
Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno pripremno ročiste pred početak suđenja devetočlanoj grupi, među kojima su pripadnici MUP-a i BIA, zbog sumnje da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Na današnje pripremno ročište nisu stigli svi branioci da imaju svoja uvodna izlaganja, zbog čega će se pripremno ročište nastaviti 11. septembra, rekao je za Tanjug branilac Strahinje Kutlešića, advokat Jakša Peković.

Odbrana osporava kao dokaz presretnutu komunikaciju preko kriptovane aplikacije "Skaj".

Optuženi su negirali krivicu na početku prirpemnog ročišta.

Prvooptuženi u ovom predmetu Ljubo Milović i Kutlešić se inače nalaze u bekstu.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost, nakon kojeg će sudija zakazati glavni pretres (suđenje) kojem će javnost moći da prisustvuje. 

Optužnicom se kao vođa ove grupe tereti crnogorski policajac Ljubo Milović.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Miloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu. 

Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bračni par Jovanović tereti i za po jedno krivično delo koje se odnosi na Zakon o tajnosti podataka.

Kako je ranije Tanjugu potvrđeno u tužilastvu, pripadnici grupe se sumnjiči da su od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Miloviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko svoje supruge pripadnice BIA , kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama  međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina je inače vozač u Milojevićevoj firmi , koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.
 

Komentari (0)

Srbija