Evropa

U pošiljkama banana u Španiji pronađeno 6,5 tona kokaina

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2023

-

09:13

U pošiljkama banana u Španiji pronađeno 6,5 tona kokaina
U pošiljkama banana u Španiji pronađeno 6,5 tona kokaina - Copyright Guardia Civil/guardiacivil.es

veličina teksta

Aa Aa

Više od šest tona kokaina pronađeno je sakriveno među bananama u Španiji i Kolumbiji, saopštio je Europol. Zaplena u kojoj je učestvovalo više evropskih policijskih službi pogodila je jednog od najvećih španskih narko bosova, presrevši drogu vrednu oko 223 miliona evra, prenosi Euronews.

Europol je podržao istragu španske, kolumbijske i letonske policije o kriminalnoj mreži umešanoj u isporuku kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tokom operacije u španskim gradovima Kadiz i Malaga uhapšeno je 13 osoba, a pretreseno je osam lokacija, što je dovelo do zaplene 6,5 tona kokaina, luksuznih satova i 1,5 miliona evra u gotovini. Kao paravan za šverc droge iz Južne Amerike korišćene su banane.

Guardia Civil/guardiacivil.es

 

Vođa kriminalne mreže koja stoji iza operacije krijumčarenja smatra se jednim od najvećih španskih trgovaca drogom. Sa sedištem u Malagi, bio je glavni na čelu velike mreže, krijumčareći tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u EU za prodaju na veliko. 

Guardia Civil/guardiacivil.es

 

Vlasti su, inače, zaplenile veliki broj pojedinačnih pošiljki kokaina u proteklih sedam meseci. U decembru 2022. kolumbijska policija zaplenila je oko tri tone kokaina sakrivenog u pošiljkama banane namenjenih za Alhesiras.

U drugom incidentu, kolumbijske vlasti su presrele drugu pošiljku od 1,25 tona kokaina u luci Kartagena.

U maju 2023, kako bi izbegli moguća presretanja u Kolumbiji, kriminalna mreža je dogovorila novu pošiljku direktno iz Ekvadora u Alhesiras, navodi Europol. Ovog puta je droga stigla u Španiju. Međutim, španske vlasti su presrele veliku pošiljku od više od dve tone kokaina dok je bila na putu do obližnjeg skladišta.

I tada je droga bila sakrivena između legalnih pošiljki banana. Tokom ove intervencije, španski policajci uhapsili su sedam osumnjičenih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa