Društvo

Gvenel i Martena put je doveo do Subotice i tu je ovaj francusko-holandski par našao dom - u kući staroj 100 godina koju sada obnavljaju

Komentari

Autor: N. Kovačev

18/07/2021

-

22:42

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon šestomesečnog putovanja po Istočnoj Evropi, jedan francusko-holandski bračni par odlučio je da za svoj budući dom izabere stogodišnju kuću u zaštićenoj zoni Subotice i vrati joj stari sjaj. 

Gvenel i Marten Bizmon došli su na ovu odluku između ostalog, kako bi doprineli očuvanju kulturnog nasleđa.

Kada je bračni par krenuo na svoje putovanje, verovatno nije mogao ni da sluti da će novi dom pronaći u ulici Braće Radić u srcu Subotice. Stogodišnja kuća "na lakat" u stilu secesije postala je njihov novi dom, jer su se u ovom delu sveta osetili kao kod kuće.   

"U Subotici imate četiri različita jezika. Dakle, u prošlosti je ovaj grad bio otvoren za sve. Taj mentalitet i tu otvorenost odmah smo osetili i, naravno, zbog činjenice da smo zaljubljenici arhitekture, uživamo u ulici Braće Radić, kulturnom i istorijskom centru Subotice", rekao je za Eruonews Srbija Marten Bizmon.

Odluku o preseljenju u tu ulicu doneli su lako, jer ih je vodila osnovna ideja o doprinošenju kulturalnog nasleđa.

"To je manifestacija evropskih kulturnih i istorijskih vrednosti. Ove kuće su osmišljene i građene za ljude. Mi nismo brojevi, nikada se tako nismo posmatrali. Želimo da slavimo lepotu i dodamo vrednost okruženju u kom živimo. Ova kuća je bila tu pre nego što sam se rodio, a uz našu pomoć biće tu i kad nas više ne bude", dodao je Bizmon.

Martinova i Gvenelina odluka da sačuvaju stogodišnje zdanje od propadanja nije uobičajena. Iako je pod zaštitom, u ulici Braće Radić stare kuće počele su da zamenjuju višespratnice. 

Umesto očuvanja, rušenje i izgradnja novog

Iako je ulica Braće Radić je odlukom Vlade Srbije u julu 2019. proglašena za nepokretno kulturno dobro, tri meseca kasnije, Skupština grada Subotice usvojila je Plan detaljne regulacije kojim je dozvoljeno da u ulici stare kuće pod zaštitom budu srušene, a da se na njihovo mesto izgradi stambena zgrada. Tu odluku strogo kritikuje istoričar umetnosti Vladimi Džamić.

"Bez obzira što je tada reagovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i što je nakon toga Ministartsvo kulture formiralo posebnu radnu grupu i kasnije i samo reagovalo i naložilo da se taj plan stavi van snage, to se nije dogodilo do današnjeg dana", kazao je za Euronews Srbija Vladimi Džamić.

I dalje postoji mogućnost da se pojave neki novi investitori, dodaje. Zato je primer Martena i Gvenael, po njemu, važan i tužan istovremeno.

"Nažalost, morali su da dođu ljudi iz neke druge zemlje i da nam kažu - evo, to su vrednosti koje imate. Zašto ih ne cenite i zašto ih ne poštujete?", ističe on.

Subotička javnost glasno se usprotivila drugom urbanističkom planu – onom koji je u zoni II, odnosno centralnom gradskom jezgru predviđao rušenja starih zdanja i gradnju višespratnica.

Nakon velikog broja primedbi kojima su grad pozvali da štiti javni, a ne privatne interese, plan je odbačen. 

Komentari (0)

Srbija