Društvo

U Srbiji prosečna starost 43,8 godina što nas svrstava među najstarije nacije u Evropi

Komentari

Autor: FoNet

11/07/2023

-

11:06

U Srbiji prosečna starost 43,8 godina što nas svrstava među najstarije nacije u Evropi
U Srbiji prosečna starost 43,8 godina što nas svrstava među najstarije nacije u Evropi - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan stanovništva obeležava se danas, a neravnomeran demografski razvoj, bipolarnost u prirodnom i migracionom kretanju stanovništva, uz dodatno opterećenje socijalnim, političkim i bezbednosnim tenzijama su problemi sa kojima se svet suočava, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Rastući problemi koji se vezuju za globalni porast stanovništva i dalje upozoravaju na glad i nemaštinu koji pogađaju stanovnike najsiromašnijih delova planete, koji su po pravilu praćeni kršenjem osnovnih ljudskih prava, od ponižavajućeg položaja žena koje ne mogu slobodno da donose odluke o svom reproduktivnom zdravlju, do trgovine ljudima i radne eksploataciije maloletne dece.

Kad je Srbija u pitanju, prema poslednjem popisu stanovništva, proces demografskog starenja vidljiv je u rastućem udelu starijih u ukupnom stanovništvu sa prosečnom starošću od 43,8 godina, što nas svrstava među najstarije u Evropi.

Broj stanovnika na planeti u novembru 2022. godine prešao je osam milijardi, a predviđanja su da će do sredine ovog veka, 2050. godine, na svetu živeti 9,7 milijardi ljudi.

Svetski dan stanovništva ustanovile su Ujedinjene nacije 1987. godine, povodom rođenja petmilijarditog stanovnika planete kako bi se skrenula pažnja na neke od problema sa kojima se populacija suočava na globalnom nivou. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija