Društvo

Najtopliji dan od početka godine - čeka nas temperatura i do 40 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

07:25

Najtopliji dan od početka godine - čeka nas temperatura i do 40 stepeni
Trg Nikole Pašića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nalazimo se na vrhuncu toplotnog talasa - današnji dan biće najtopliji od početka godine, sa temperaturama u hladu do 39, pa i do 40 stepeni. Letnji pljuskovi kao blago osveženje stižu sutra, ali toplotni talas će se nastaviti i nakon toga.

Meteorološke službe zbog visokih temperatura upalile su u pojednim delovima zemlje najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm.

"Tokom ovakvih dana, sunčanica i dehidratacija su najčešće dijagnoze. Savet je da unosite više tečnosti i da smanjite aktivnost u najtoplijem delu dana kao i da koristite adekvatnu zaštitu od UV zraka", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Oblaci će danas biti retka pojava, tako da nam oni neće pružiti hlad. Na nebu će uglavnom biti cirusnih oblaka koji u velikoj meri propuštaju sunčeve zrake. Temperatura će biti od 35 pa do 40 stepeni.

"Osveženje nam neće pružiti ni vetar - u narednim satima biće mirno i tiho, uz slab do umeren jugoistočni vetar. Uz njega stiže i pesak iz Sahare, tako da i danas računajte na zamućen vazduh i prljave prozore i automobile", kaže Lazarević.

Toplo će biti i narednih dana, pa se više od 40 stepeni očekuje i sutra. Zatim će od petka biti neznatno ili blago osveženje kao posledica dolaska fronta sa severa.

"Širom zemlje od sutra računajte na letnje pljuskove. Dolazak fronta na naše pregrejano tlo će usloviti burne procese u atmosferi, tako da su lokalno moguće oluje praćene gradom, grmljavinom i jakim vetrom", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija