Društvo

Begović: EXPO 2027 je bitan za Srbiju i region, procena ekonomske koristi oko milijardu dolara

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

11:26

Begović: EXPO 2027 je bitan za Srbiju i region, procena ekonomske koristi oko milijardu dolara
Jelena Begović - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da će izložba EXPO 2027 biti važan događaj za ekonomski razvoj Srbije i za ceo region, kao i da može ubrzati neke važne radove u Beogradu. 

"To nije samo izgradnja određene infrastrukuture koja podržava EXPO, kao što su paviljoni, izložbeni prostori, to je jednostavno i sređivanje grada, možda na ubrzani način, ali će se uraditi neke stvari koje bi se možda uradile u sledećih 10 godina, zbog EXPO-a grad će ih dobiti ranije", rekla je Begović za TV Prva.

Navela je da će infrastruktura EXPO-a biti smeštena na opštini Surčin na oko 135 hektara.


"Pri tome imamo naš nacionalni stadion na 35 hektara, EXPO prostor će biti na 25 hektara, a ostatak će biti dodeljen Beogradskom sajmu koji se takođe seli tamo. To je jedan mali grad koji će povući gradnju i stambenih i poslovnih prostora", objasnila je Begović. 

Prema njenim rečima, konkurencija za EXPO 2027 je bila velika. 

"Sama činjenica da su ogromne borbe kada se radi o kandidaturama i izboru zemlje koja će biti organizator specijalističkog EXPO-a ili velikog EXPO-a govori koliko je taj događaj bitan", istakla je Begović. 

Na pitanje kolike će Srbija zaraditi od ove izložbe, Begović je navela da je procena ekonomske koristi oko milijardu dolara.

"Tu imate direktno merenje, ali imate stvari koje će se dogoditi nakon izložbe. Ukoliko vi privučete dva, tri miliona ljudi koji po prvi put dolaze u Srbiju, oni će postati ambasadori za Srbiju i region", objasnila je ministarka. 

Govoreći o slaboj zainteresovanosti za opšti smer na Fizičkom fakultetu, Begović je rekla da je to problem sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje. 

"Amerikanci su još 1983. godine predvideli da će se ovo desiti, pogotovu sa profesorima fizike, hemije, matematike, sa druge strane činjenice pokazuju da ima dovoljno profesora biologije.

Verovatno specifičnost tih nauka je dovela do toga da se decu nisu dovoljno zainteresovala", navela je Begović. Begović je rekla da je potrebno napraviti dobru analizu kojom će se videti kako deca planiraju svoju budućnost, jer su državi potrebni fizičari i nastavnici fizike.

"Kako intervenisati, kako stimulisati, to je jedan ozbiljan problem koji nas čeka i što pre krenemo da se bavimo time pre ćemo izaći sa nekim zaključcima i nadam se da ćemo popraviti tu situaciju", istakla je ministarka. 

Na pitanje da li naučnici mogu da očekuju veće plate, Begović je navela da je povećanje plate ove godine iznosilo 12,5 odsto.  

"Kako se ekonomija zemlje razvija, tako će ići rast plata. Nauka za razliku od ostalog javnog sektora je u prednosti zato što ne zavisi samo od budžetskih sredstava. Ona može da zarađuje na tržištu, da sarađuje sa industrijom, da razvija inovacije i odatle da vuče dodatna sredstva", objasnila je Begović. 

Begović je rekla da Srbija puno ulaže da bi naučnici mogli da apliciraju na domaće i strane projekte. 
 

Komentari (0)

Srbija