Društvo

Uhapšeni i državljani Srbije u međunarodnoj akciji: Osumnjičeni da su preko Srbije prokrijumčarili 5.000 Kubanaca u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2023

-

11:58

Uhapšeni i državljani Srbije u međunarodnoj akciji: Osumnjičeni da su preko Srbije prokrijumčarili 5.000 Kubanaca u EU
Uhapšeni i državljani Srbije u međunarodnoj akciji: Osumnjičeni da su preko Srbije prokrijumčarili 5.000 Kubanaca u EU - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, posle višemesečne zajedničke istrage sa policijskim službenicima Kraljevine Španije, a uz podršku Interpola, Evropola i SELEC-a, uhapsili su dvoje srpskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. 

Na teritoriji Srbije uhapšeni su V. Š. (67) i M. Š. (33), dok je na teritoriji Španije uhapšeno 18 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe koju su, kako se sumnja, predvodili P. M. R. P , C. L. R. C, R. A. l. O i Y. S. S, iz Španije, saopšteno je iz MUP-a.  

mup.gov.rs

 

Oni su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju, tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizovali ilegalan prelaz iz naše zemlje u Severnu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španiju, kao krajnju destinaciju. 

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih V. Š. i M. Š. pronašla i privremeno oduzela četiri mobilna telefona, putničko motorno vozilo, 600 evra i 300 dolara, kao i šest pozivnih pisama, dve potvrde za transfer novca i dve putne isprave.

mup.gov.rs

 

Osumnjičenima je određen pritvor.  

U akviji su učestvovali pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a u koordinaciji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal.

Zaradili 45 miliona evra?

Povodom ove akcije oglasio se i Evropol.

Kako je saopšteno iz ove službe, akcija je izvedena u junu ove godine, a u istrazi koju su koordinisali Evropol i Interpol utvrđeno je da su 25 od 62 uhapšenih kubanski državljani i da su za uplate od 9.000 evra organizovali putovanja, prelaske i lažne dokumente za migrante.

Migranti su leteli sa Kube u Srbiju, između kojih u to vreme nisu bile potrebne vize, nakon čega bi preko Severne Makedonije bili prebacivani u Grčku, odakle su leteli ka Španiji.

Utvrđeno je da je na taj način prokrijumčareno oko 5.000 Kubanaca u Evropsku uniju i ostvaren profit od 45 miliona evra.

Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. godine, nakon što su srpske, grčke, severnomakedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

Pored teških uslova, kriminalci bi iskoristili najugroženije migrante, uključujući maloletnike, i izložili ih prevarama, pljačkama i iznudama, a u pojedinim slučajevima žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije.
 

Komentari (0)

Srbija