Društvo

Vučević otvorio zasedanje Srpsko-angolskog komiteta za odbrambenu saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

14:31

Vučević otvorio zasedanje Srpsko-angolskog komiteta za odbrambenu saradnju
Vučević otvorio zasedanje Srpsko-angolskog komiteta za odbrambenu saradnju - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je, u Domu Garde u kasarni Topčider, otvorio sedmo zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane,  saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Otvarajući sednicu, ministar odbrane poželeo je dobrodošlicu gostima iz Angole i rekao da je zadovoljan što je u prilici da delegaciju te tradicionalno prijateljske zemlje ugosti u Beogradu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Kako je rekao, prošlogodišnje aktivnosti u okviru obeležavanja 100 godina od rođenja prvog predsednika Agoštinja Neta podsetila su nas na vreme kad su postavljeni temelji našeg prijateljstva i saradnje, a koja se, pre svega, ogleda u Pokretu nesvrstanih.

"Srbiju i Angolu vezuju istorijske veze i odnosi dugi gotovo pola veka. Obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo još iz doba nekadašnje Jugoslavije. Posebno želim da iskažem našu zahvalnost na principijelnom stavu Angole po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na nepriznavanju takozvane nezavisnosti 'Kosova' kao neotuđivog dela Srbije", rekao je Vučević.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Prema njegovim rečima, naša država opredeljena je za saradnju u oblasti odbrane kroz vojnoekonomsku, vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku, vojno-vojnu i sve druge oblasti i podsetio na posete visokih zvaničnika Angole našoj zemlji u prethodnom periodu, kao i na njihov značaj za saradnju dve zemlje.

Vučević je državnom sekretaru za vojnu industriju Angole Afonsu Karlošu Netu najavio da će srpska strana uputiti pozivna pisma za školovanje pripadnicima Ministarstva nacionalne odbrane Republike Angole za školsku 2024/2025. godinu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

"Posebno bih Vas zamolio, generale Neto, da ministru odbrane prenesete poziv da poseti 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme 'Partner 2023', koji će se održati u Beogradu od 25. do 28. septembra ove godine. Za nas bi bila velika čast da nas poseti i to je još jedna potvrda snažnih prijateljskih odnosa naših država", naglasio je ministar Vučević.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, kopredsednik srpskog dela Komiteta, rekao je da je u oblasti vojnoekonomske saradnje postignuto mnogo toga.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

"Naša spoljnotrgovinska razmena u oblasti namenske industrije se već sada meri desetinama miliona dolara. To predstavlja, ipak, tek fragment onoga što su naši ukupni potencijali. Tokom narednih pet dana mi ćemo sa visokom delegacijom Angole obići čitav niz preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, a širom naše lepe zemlje i naši gosti će imati priliku da se i lično uvere u tehnološke proizvodne procese, kako bismo dalje intenzivirali i našu spoljnotrgovinsku razmenu, ali i razgovarali o potencijalnim zajedničkim projektima i transferu tehnologije", istakao je Starović.

Državni sekretar za vojnu industriju Afonso Karloš Neto, koji predvodi delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane i veterana otadžbine Angole, rekao je da je ukazana velika čast što današnjem zasedanju prisustvuje ministar odbrane Srbije, te zahvalio na gostoprimstvu.
"Mi smo spremni da izvršimo balans naših zajedničkih aktivnosti i sve na osnovu toga što je dogovoreno na prethodnom šestom zasedanju. Uz sve teme kojima ćemo se baviti tokom zasedanja, ne treba da zaboravimo ulogu koju je Jugoslavija imala u svetu, a naročito što je podržavala stvaranje Pokreta nesvrstanih", rekao je državni sekretar Neto.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Govoreći o nepromenjenom stavu Angole po pitanju Kosova i Metohije, državni sekretar Neto rekao je da su aktuelna dešavanja samo pokušaj da se oslabi Srbija i da Angola takve aktivnosti osuđuje i pruža solidarnu podršku Srbiji.

Današnjem zasedanju, osim delegacija Srbije i Angole, prisustvovali su predstavnici preduzeća u okviru Zajedničkog komiteta i predstavnici Privredne komore Srbije.

Komentari (0)

Srbija