Društvo

Antigenske testove radile i ustanove koje nemaju za to dozvolu, stižu prekršajne prijave

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/07/2021

-

07:03

Antigenske testove radile i ustanove koje nemaju za to dozvolu, stižu prekršajne prijave
Antigenske testove radile i ustanove koje nemaju za to dozvolu, stižu prekršajne prijave - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Antigenske testove na kovid 19 obavljaju i laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovašćene, utvrdila je zdravstvena inspekcija tokom julske kontrole u 11 ustanova širom Srbije.

Virusolozi upozoravaju da je za dobijanje validnih rezultata važno da se testiranje obavlja u referentnim laboratorijama, koje koriste validne testove i da to radi kvalifikovano osoblje. U suprotnom upitna je validnost dobijenih rezultata.

Zdravstveni inspektori su laboratorijama i zdravstvenim ustanovama koje nemaju ovlašćenje za  antigensko testiranje na kovid 19, izrekli zabranu obavljanja testiranja, a podnete su i prekršajne prijave.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su zdravstveni inspektori kontrolu obavili od 5. do 9. jula i da su ustanovili da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftiziologija, šest biohemijskih laboratorija, kao i tri ambulante za zdravstvenu negu.

Izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid -19, koja se primenjuje od 16. decembra prošle godine propisano je da se "detekcija SARS-CoV-2 antigena u uzorcima nazofaringealnog brisa obavlja u svim mikrobiološkim laboratorijama u javnoj i privatnoj svojini, prema uslovima i u skladu sa instrukcijom zavoda za javno zdravlje".

profimedia

Mnoge laboratorije rade testiranja za koje nisu akreditovana

Takođe, zakonom je regulisano da su o rezultatima testiranja i detekcije ustanove i laboratorije dužne da svakodnevno izveštavaju nadležni zavod za javno zdravlje.

Mnogi koriste epidemiju da bi zaradili

Virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da epidemiju virusa korona privatnici koriste kako bi što više novca zaradili, te obavljaju i usluge za koje nisu akreditovani. Navodi da je posebno važno da se uspostavi red u mikrobiološkoj dijagnostici. 

"Građanima koji putuju svejedno je gde će uraditi test u privatnoj ili državnoj službi, njima je važno da dobiju papir i da se ne čeka. Zato je značajno da se uspostavi red u mikrobiloškoj dijagnostici, da se zna ko može da radi tu vrstu testiranja, koji se testovi koriste, koliko su validni, da li su registrovani u Srbiji", kaže Kuljić Kapulica.

Dodaje da laboratorije koje rade testove na SARS-CoV-2 moraju da ispunjavaju određene kriterijume, da u njima radi kvalifikovan kadar, da su testovi registrovani u Srbiji, te da u tom slučaju nije važno da li je laboratorija državna ili privatna.

"Državne ustanove ne mogu sve da pokriju, te privatnici rade od ujutro do ponoći. Pružaju i usluge za koje nisu akreditovani", navela je Kapulica.

Ona je ukazala da je problem danas i to što skoro sve laboratorije u zemlji rade testiranje na prisustvo antitela nakon vakcinacije. 

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Laboratorije moraju da ispunjavaju određene kriterijume

 

"Često se dešava da rezultate izdaju osobe koje nisu mikrobiolozi, koji se ne udubljuju i ne znaju da li je testiranje dobro obavljeno, da li materijal za analizu dobro uzet, da li možda treba ponoviti", navela je Kuljić Kapulica.

Kada se koriste antigenski testovi

Antigenski testovi u privatnim laboratorijama koštaju oko 2.500 dinara. Ovi testovi daju najbolje rezultate kod pacijenata u prvih pet dana infekcije. 

Kod pacijenata koji se jave posle tog vremena,  postoji manje virusno opterećenje i veća verovatnoća da se dobiju lažno negativni rezultati.

Lekari kažu da kad god je moguće, pozitivan antigenski test na SARS-CoV-2 treba potvrditi PCR testom, koji predstavlja zlatni standard u dijagnostici infekcije izazvane virusom korona.

Komentari (0)

Srbija