Društvo

Novu ministarku prosvete čeka gašenje požara: "3. maja je u obrazovnom sistemu Srbije zvonilo za uzbunu i još zvoni"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2023

-

21:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Srbije Slavica Đukić Dejanović zvanično je preuzela funkciju prvog čoveka obrazovnog sistema u Srbiji. Predstavnici prosvetnih sindikata kažu da novu ministarku prosvete čekaju stari i nagomilani problemi. Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navodi da je tokom leta malo šta urađeno u prosveti i da će školska godina startovati nespremno.

Đukić Dejanović funkciju je preuzela od Đorđa Milićevića koji je od početka juna vršilac dužnosti ministra prosvete, nakon što je Branko Ružić podneo ostavku posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Pred novom ministarkom neće biti lak zadatak, jer su nagomilani brojni problemi u obrazovnom sistemu - vršnjačko nasilje, nezadovoljstvo prosvetnih radnika položajem i platama, ali i da reši dilemu šta će biti sa državnom maturom. Mnogo toga je obećano, a nije realizovano. Prosvetarima je obećano da će dodatak za razredno starešinstvo biti povećan sa četiri na sedam odsto, kao i da će u školama biti veći broj stručnih saradnika. Izostala je realizacija.

Pred novim ministrom je da gasi brojne požare, koji su se posebno razbuktali 3. maja, kada se, prvi put u istoriji Srbije, dogodilo masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" gde je dečak (13) ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Obrazovnim sistemom nezadovoljni su svi - nastavnici, đaci, roditelji.

Prosvetni sindikati, akademska zajednica i udruženja građana uputili su nedavno otvoreno pismo Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u kome navode da je pitanje kako će početi i kao će se odvijati naredna školska godina. Apeluju da javnost što pre bude obaveštena šta će biti učinjeno da prosvetnim radnicima bude omogućeneno dostojanstven položaj, a roditelji oslobođeni briga za bezbednost dece u školama.   

Jerotijević: Prosveta u v.d. stanju

Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je prosveta u v.d. stanju, a da će novu ministarku prosvete sačekati stari problemi. Ona kaže da je tokom leta malo šta urađeno u prosveti i da se nova školska godina dočekuje nespremno.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Od događaja u Trsteniku sugerišemo i zahtevamo izmene i dopune zakona o obrazovanju, da se smanje administrativni procesi u školi, da disciplinski postupci brže idu, da se objedini baza podataka i bolje povežu škole, centri za socijalni rad, policija. Tražili smo kvalitetnije nastavne planove i programe, veći broj stručnih saradnika, povećanje dodatka za razredne starešine u novom planu o finansiranju. Sve to je i dalje na čekanju. Novog ministra prosvete čekaju  stari problemi u obrazovnom sistemu", rekla je Jerotijević.

Kako kaže 3. maja je u obrazovnom sistemu Srbije zvonilo za uzbunu i "još zvoni". 

"Imamo najavu da će od 1. septembra sve da se odvija uobičajeno. Takva najava nije ozbiljna i odgovorna. Krajnje vreme da se prekine praksa upravljanja putem dopisa, to nastavnike svodi na puke izvršioce, a učenike na pasivne posmatrače. Nama je hitno potreban kvalitetan nastavni program, kvalitetan kadar, bolja organizacija i umrežavanje svih aktera koji učestvuju u obrazovnom procesu od učenika do lokalne zajednice", navela je Jerotijević.

Dodaje da u prosveti dugo traje v.d. stanje, da je školska godina na pragu, a da ništa konkretno nije urađeno, nikakve konkretne mere nisu preduzete. 

Pavlović: Pitanjima kvaliteta obrazovanja

Prof. Dragica Pavlović Babić sa Filozofskog fakulteta kaže da je očekivano i dobro što je nova ministarka u svom prvom obraćanju javnosti najavila više stručnih saradnika u školama - psihologa i pedagoga.

"O tome govorimo posalednja dva meseca. Pitamo se šta može da se uradi da se popravi atmosfera u školama kako bi se svi osećali bezbedno i sigurno. Važno je da se stavi u fokus kvalitet obrazovanja, da imamo školu koja je posvećena obrazovanju kao vrednosti. Mi smo poslednjih godina imali administriranje obrazovanjem. Svi dopisi koji su dolazili iz Ministarstva prosvete su se odnosili na administrativne mere- kada se ide u školu, koliko traje godine. Vreme je da se vratimo pitanjima kvaliteta obrazovanja", rekla je Pavlović za Euronews Srbija.

Euronews

Dodaje da je odlična vest koja se mogla čuti u prvom obraćanju ministarke da će škole i nastavnici dobiti veću autonomiju. Navodi da je u obrazovnom sistamu upravljanje danas centralizovano, sve dolazi sa vrha.

"Ukoliko ima bilo kakvih nagoveštaja veće autonomije za škole i nastavnike to bi za mene bila odlična vest", rekla je ona.

Smatra da će najveći izazov u njenom mandatu biti to što joj je mandat oročen, te će sve mere koje budu planirale biti oročene.

Trenutak u kom dolazi ministarka prosvete, kaže ona, je bremenit, školska godina je prekinuta zbog nesreće u Ribnikaru. Podseća i da su skoro svi u obrazovnom sistemu visokoobrazovni ljudi, a da se taj potencijal ne koristi dovoljno. 

"Nastavnici beže iz škola, nemamo matematičare, nastavnike stranog jezika, fizičare, nemamo studente na nastavničkim fakultetima. Investiranje u dostojanstvo nastavničke struke je važno", rekla je Babić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija