Društvo

U Ivanjici od sveta odsečeno oko 100 kuća: Alarmantne slike stižu iz sela, potpuno uništeni lokalni putevi

Komentari

Autor: RINA

20/07/2021

-

11:58

U Ivanjici od sveta odsečeno oko 100 kuća: Alarmantne slike stižu iz sela, potpuno uništeni lokalni putevi
U Ivanjici od sveta odsečeno oko 100 kuća: Alarmantne slike stižu iz sela, potpuno uništeni lokalni putevi - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme koje je prethodnih dana zahvatilo Zapadnu Srbiju najviše problema napravilo je na teritoriji opštine Ivanjica. U selima podno planine Golija izlili su se bujični potoci i izazvali potpuno uništenje lokalne putne infrastrukture. U selu Vučak odsečeno od sveta je oko stotinu domaćinstava.

RINA

 

"Svake godine nam se dešava isto i to u letnjem periodu kada se najviše radi i kada voće i povrće mora da bude doveženo do kupaca, a mi ne možemo ni da izađemo iz kuće od potopa. U selu živi dvanaestoro dece uzrasta do dve godine, ali ima i starih i bolesnih i totalno smo nemoćni. Voda se izlila i odnela puteve, može da se kreće ali i to vrlo teško, samo traktorima, ali ni te mašine ne mogu da prođu bez oštećenja kroz te bare i rupe. Ono što smo uspeli da oberemo od malina sada nemamo kako da transportujemo do kupaca, a selo Vučak je inače jedino selo u Ivanjici koje nema ni metar asfalta“, rekao je za RINU meštanin Dragan Grujović.

Mehanizacija na terenu

Mehanizacija je već poslata na teren, ali situaciju dodatno mogu da otežaju nove najavljene padavine. Neprohodno je osam putnih pravaca.

RINA

 

 

"Stanje na terenu nije nimalo dobro, plaši nas  što su najavili ponovni pljusak što bi moglo da dokrajči ono što smo sanirali do sada. Stanje u selima Gleđica, Vučak i Bratljevo je kritično, i trenutno smo poslali mehanizaciju da raščiste najkritičnije tačke na putevima u tim selima, trudimo se da puteve održavamo prohodnim, što nam je sada prioritet", kazao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Pojedina sela ostala bez vode

Zbog izlivanja reke Moravice došlo je do kvara i na magistralnom cevovodu u mestu Međurečje, gde zbog smanjenog dotoka vode meštani Ivanjice na višoj nadmorskoj visini nemaju vodu.

"Celokupno vodosnabdevanje na teritoriji grada je umanjeno za 50 odsto. Nestašice su najviše osetila domaćinstva u višim predelima naše opštine. U pomoću su nam pritekle susedne opštine Čajetina, Arilje i Lučani koje su poslale svoje cisterne i meštani sada koriste tu vodu, ali apelujemo na građane da je racionalno koriste  kako ne bi došlo do ozbiljnijih restrikcija i nadamo se će uskoro biti saniran i taj problem", dodao je Mitrović.

Komentari (0)

Srbija