Društvo

Od septembra osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu: Učenje kroz rad sve atraktivnije među srednjoškolcima

Komentari

Autor: S. T.

05/08/2023

-

11:14

Od septembra osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu: Učenje kroz rad sve atraktivnije među srednjoškolcima
Od septembra osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu: Učenje kroz rad sve atraktivnije među srednjoškolcima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U srednjim stručnim školama od naredne školske godine biće uvedeno osam novih, dualnih obrazovnih profila. Novi obrazovni profili se uvode u skladu sa potrebama privrede.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže za Euronews Srbija da su neki od novih dualnih obrazovnih profila- Tehničar grejanja i klimatizacije, Tehničar vuče, Nautički tehničar - rečni smer, Tehničar drumskog saobraćaja, Tapetar-dekorater.

Ona je istakla da je do sada 186 srednjih stručnih škola uključene u sistem dualnog obrazovanja, sa 73 obrazovna profila.  

Raste i interesovanje kompanija da budu deo dualnog modela obrazovanja, odnosno učenja kroz rad.  Trenutno je uključeno 950 firmi.  U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom modelu, dobijaju i naknadu od kompanija za rad koji obavljaju.

"Poslodavac isplaćuje naknadu za učenje kroz rad učeniku srednje škole jednom mesečno i to najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec. Naknada se isplaćuje po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 posto minimalne cene rada u skladu sa zakonom", kaže Grujić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Dualni model uveden je i u visokom obrazovanju. Do sada je akreditovano 46 studijskih programa u devet visokoškolskih ustanova. Zakon o dualnom obrazovanju predvideo je da se naknada za učenje kroz rad isplaćuje studentu jednom mesečno najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec. Student za svaki sat proveden u kompaniji dobija 50 odsto osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima.

"Naknada za učenje kroz rad na osnovnim studijama može se isplaćivati i u različitim iznosima po godinama studija shodno nivou znanja studenata, po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u rasponu od 30-70 odsto od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim ili sličnim poslovima. Međutim, ukupna naknada za učenje kroz rad isplaćena na nivou studijskog programa mora da iznosi najmanje 50 posto od osnovne zarade zaposlenog isplaćene za isti period. Ukoliko poslodavac istovremeno snosi troškove školarine, on može da izvrši umanjenje nadoknade za učenje kroz rad do iznosa školarine", objasnila je Grujić.

 

Komentari (0)

Srbija