Društvo

Od naredne školske godine 14 novih obrazovnih profila: Đaci će moći da se školuju i za vodoinstalatera

Komentari

Autor: S. Tuvić

05/02/2022

-

11:19

Od naredne školske godine 14 novih obrazovnih profila: Đaci će moći da se školuju i za vodoinstalatera
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U srednjim stručnim školama od naredne školske godine biće uvedeno 14 novih dualnih obrazovnih profila. U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da se novi profili uvode u skladu sa potrebama privrede.

Od jeseni đaci će moći da se upišu na nove smerove kao što su: Elektrotehničar komunikacija, Vodoinstalater, Tehničar za industrijsku robotiku, Rukovalac poljoprivredne mehanizacije, Galanterista, Kulinarski tehničar, Turistički tehničar, Hotelsko-restoranski tehničar, Izrađivač hemijskih proizvoda, Tehničar za bezbednost železničkih pruga, Tehničar za bezbednost železničkog saobraćaja, Tehničar održavanja signalnih i sigurnosnih sistema, Tehničar upravljanja železničkim saobraćajem, Transportni tehničar.

Trenutno je u Srbiji oko 150 stručnih škola uključeno u sistem dualnog obrazovanja, sa 54 obrazovna profila. U njima se školuje oko 8.000 đaka.

"Svake godine, broj dualnih obrazovnih profila se kontinuirano povećava. U školskoj 2021/2022. godinu, uvedeno je šest dualnih obrazovnih profila: Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, Stolar, Trgovinski tehničar, Tehničar štampe, Obućar i Tehničar za operativnu forenziku", navode u Ministarstvu prosvete.

Raste i interesovanje kompanija da se uključe u dualni model obrazovanja koji podrazumeva učenje kroz rad, da se deo znanja stiče u školi, a deo u kompanijama. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ðaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje.

Rad se plaća

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija.

Učenici koji u kompanijama uče kroz rad za to su plaćeni. Zakon o dualnom obrazovanju predvideo je da poslodavac plaća učeniku za učenje kroz rad. U obavezi je da ga isplaćuje jednom mesečno najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.

Poslodavac đaka plaća po satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada u skladu sa zakonom.

Dualni model u visokom obrazovanju

Dualni model uveden je i u visokom obrazovanju od oktobra. Akreditovana su 32 studijska programa u devet visokoškolskih ustanova.

Dualni model studija u visokom obrazovanju realizuje se u šest  akademija - Akademija tehničkih sturkovnih studija Beograd, Akademija tehničkih-umetničkih strukovnih studija Beograd, Akademija tehničko-vaspitačkih sturkovnih studija Niš, Akademija strukovnih studija Južna Srbija, Akademija strukovnih studija Šumadija – odsek Kragujevac, Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija) i tri fakulteta - Fakultet tehničkih nauka Čačak, Mašinski fakultet Niš i Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Planira se proširenje i uvođenje dualnog modela studija na druge visokoškolske ustanove u skladu sa potrebama privrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija