Biznis vesti

Od danas konkurs za plaćenu praksu kroz projekat "Moja prva plata" - ovo su uslovi za prijavu

Komentari

Autor: Z. R.

01/10/2021

-

10:26

Od danas konkurs za plaćenu praksu kroz projekat "Moja prva plata" - ovo su uslovi za prijavu
Od danas konkurs za plaćenu praksu kroz projekat "Moja prva plata" - ovo su uslovi za prijavu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Realizacija druge faze ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata" počela je danas, a zainteresovani kandidati mogu se prijaviti do 31. oktobra. Ovim programom mladima bez radnog iskustva se omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje ističu da je planirano uključivanje do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do 30 godina života, koji su bez radnog iskustva ili sa radnim iskustvom kraćim od šest meseci stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu, a koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ.

Program "Moja prva plata" se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. NSZ mladima uključenim u ovaj program uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Prva faza u realizaciji programa "Moja prva plata" – prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje pozicija  je završena 23. septembra. Na sajtu Moja prva plata se nalaze sve odobrene pozicije na koje kandidati mogu konkurisati.

"Treća faza programa namenjena je izboru kandidata od strane poslodavaca, koji će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata, dok će povezivanje i konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra. U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima", navode u NSZ.

Četvrta faza realizacije programa se odnosi na potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis