Privreda

Kompanijama koje žele da učestvuju u digitalnoj transformaciji država plaća polovinu troška

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

19:55

Kompanijama koje žele da učestvuju u digitalnoj transformaciji država plaća polovinu troška
Kompanijama koje žele da učestvuju u digitalnoj transformaciji država plaća polovinu troška - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (PKS) je u saradnji sa Ministarstvom privrede uputio javni poziv kompanijama za učešće u novom Programu podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća, saopšteno je iz PKS.

Preko ovog centra preduzeća mogu da dobiju bespovratnu pomoć Ministarstva privrede do 6.000 evra, a pravo da učestvuju imaju sve firme sa pet do 249 zaposlenih pod uslovom da su u Agenciji za privredne registre registrovane do 1. januara prošle godine i da su u većinskom privatnom vlasništvu.

Uslov je i da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da su izmirile sve obaveze kada je reč o porezima i doprinosima. Iz PKS ističu da će mala, mikro i srednja preduzeća na ovaj način imati priliku da uz pomoć sertifikovanih konsultanata unaprede poslovanje uvođenjem savremenih digitalnih alata.

"Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji će im obezbediti brzi rast, konkurentsku prednost i osvajanje novih tržišta", naglasio je direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predrag Nikolić.

Učesnici u konsultantskom programu dobijaju besplatnu izradu ekspertske analize od strane iskusnih i sertifikovanih konsultanata, koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i analizu domena u poslovanju koje bi trebalo unaprediti, i rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije u ključnim domenima kroz digitalnu transformaciju.

Firmama najviše 6.000 evra

U PKS pojašnjavaju da pošto kompanija investira u svoju digitalnu transformaciju, bespovratnom subvencijim joj se refundira 50 odsto iznosa, a maksimalno 6.000 evra, u slučaju investicije ukupno vredne 12.000 evra. Tako recimo, kompanija spremna da investira 4.500 evra, može da računa na bespovratnu subvenciju u istom iznosu, kroz povrat polovine od ukupno uloženih 9.000 evra.


Javni poziv je raspisan u skladu sa Strategijom industrijske politike Srbije od 2021. do 2030. godine. Privredna komora Srbije je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i njenog Projekta za razvoj privatnog sektora, 2018. godine osnovala Centar za digitalnu transformaciju u čijim programima je do sada učestvovalo više od 1.300 kompanija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis