Privreda

Prijava za poslodavce koji žele da uče đake: Rok produžen do 15. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

14:07

Prijava za poslodavce koji žele da uče đake: Rok produžen do 15. decembra
Prijava za poslodavce koji žele da uče đake: Rok produžen do 15. decembra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Oko 30 odsto kompanija koje su se prijavile za model dualnog obrazovanja za sledeću školsku 2022/2023. godinu prvi put učestvuje u ovom projektu, a zbog velikog interesovanja privrede rok za podnošenje prijava produžen je do 15. decembra. U ponudi za realizaciju po dualnom modelu od sledeće jeseni će se naći i devet novih obrazovnih profila: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, hotelsko-restoraterski tehničar, turistički-tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

"Do kraja novembra pristiglo nam je 650 prijava kompanija za različite profile dualnog obrazovanja, zahtevi još pristižu, pa smo kompanijama dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra", rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Na raspolaganju smo i za individualne sastanke sa ciljem što preciznijeg i kvalitetnijeg informisanja privrednika o prednostima i zadacima u realizaciji dualnog obrazovanja, poručila je ona, saopštila je PKS. Kovačevićeva podseća da su dominantni sektori za koje su kompanije zainteresovane tradicionalno elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

"Privreda je prepoznala i potrebu za novim obrazovnim profilima, koji su prvi put ove godine u ponudi poput vodoinstalatera, galanteriste, kulinarskog tehničara i hotelsko-restoraterskog tehničara", dodala je Kovačevićeva.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS http://portal.dualnoobrazovanje.rs na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Kovačevićeva podseća da su prednosti dualnog modela obrazovanja sticanje znanja u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad. Ðaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje.

Po ugledu na austrijski model

Barbara Vilfinger, stručnjak za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Austrije koja pruža veliku podršku PKS u realizaciji zadataka u dualnom obrazovanju, ocenjuje da se srpski model dualnog obrazovanja uspešno sprovodi i ubrzano razvija i da su ako nastavi ovim tempom velike su šanse da se ostvare svi benefiti kao u Austriji.

"U austrijskim kompanijama put od dualnog obrazovanja do korporativnog upravljanja je veoma realan i često se javlja u praksi. Menadžeri koji su završili dualno obrazovanje vrlo su upoznati sa suštinom poslovanja i mogu bolje razumeti procese i samim tim ih unaprediti. Funkcionalni sistem dualnog obrazovanja ponekad može biti bitan faktor za podsticanje ulaganja stranih kompanija".

Kako kaže, pored dostupnosti stručnog kadra, takođe je presudan i stepen stručnog znanjam, što povratne informacije austrijskih kompanija u Srbiji to potvrđuju.

U godišnjim anketiranjima austrijskih podružnica u Srbiji, tema kvalifikovanih kadrova u smislu njihove dostupnosti i stručnog znanja postaje sve važnija, kaže Vilfinger i dodaje da tajna uspeha dualnog obrazovanja leži, između ostalog, u dobroj interakciji obrazovanja i privrede.

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija.

Preporuka za vas

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis