Društvo

Seničić: Strah od požara nije razlog za otkazivanje putovanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

16:55

Seničić: Strah od požara nije razlog za otkazivanje putovanja
Seničić: Strah od požara nije razlog za otkazivanje putovanja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je danas da "strah" nikako ne može da bude razlog otkazivanja nekog turističkog aranžmana sa povratom novca.

Obeštećenje za otkazivanje turističkog aranžmana, kako je objasnio, može da bude samo ukoliko su putnici zaista ugroženi, ukoliko ne postoji neka alternativa smeštaja ili ukoliko se evakuiše prostor na kome turisti borave.

"Strah ne može biti razlog da ne otputujete na neku destinaciju i da dobijete uplaćeni novac nazad. Strah je kategorija koja može da se odnosi na bilo šta, a to bi onda prouzrokovalo i veliki broj zloupotreba od strane putnika, što svake godine uočavamo sve više", rekao je Seničić za Tanjug odgovarajući na pitanje da li putnici otkazuju turističke aranžmane zbog straha od požara.

Prema njegovim rečima, požari su elementarne nepogode i to su specifične situacije.

Kako dodaje, nijedna zemlja neće dozvoliti da turisti budu ugroženi ukoliko dođe do požara već će ih odmah evakuisati i to rade lokalne vlasti, a ne turističke agencije.

"Putnici moraju da imaju poverenje u turističku agenciju i informacije koje dobijaju, jer nikome nije u interesu, a i svi smo odgovorni ljudi tako da nećemo nikoga slati u situaciju da bude nebezbedan, jer to u krajnjem slučaju povećava i troškove turističkih agencija i one moraju onda ljude da vrate nazad sa određene  destinacije", objasnio je Seničić.

On naglašava i da u ovom trenutku nema srpskih turista koji su ugroženi požarima.

"Na Sardiniji u ovom trenutku postoji veliki požar, ali on je koliko znam pod kontrolom i ne ugrožava nijedno turističko mesto. Nema nikakvog razloga za otkazivanje aranžmana ni za prekid odmora onih turista koji tamo borave", dodao je Seničić.

On je podsetio i da je ove godine samo oko 30 turista iz Srbije koji su bili na Rodosu bilo ugroženo požarima i da su oni evakuisani, tačnije jedan deo se vratio u zemlju, dok je drugi deo nastavio svoje letovanje.

Mediji su danas preneli da je na Sardiniji izbila serija požara koja je zahvatila severoistočnu obalu i oblasti na jugu ostrva, zbog čega je evakuisano 600 osoba. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija