Društvo

Od sledeće školske godine maksimalno 28 đaka u odeljenju - šta stoji u izmenama prosvetnih zakona koje je usvojila Vlada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2023

-

16:37

Od sledeće školske godine maksimalno 28 đaka u odeljenju - šta stoji u izmenama prosvetnih zakona koje je usvojila Vlada
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama seta prosvetnih zakone koje je usvojila Vlada omogućava se da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i na kraju godine, kao i udaljavanje učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika. 

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).   

"Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.  

Takođe, jedna od izmena i dopuna  zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.  

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Vlada Srbije danas je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva. 

Đukić Dejanović: Sistem će biti značajno unapređen 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će setom prosvetnih zakona sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.  

Tanjug/Bojan Stekić

 

“Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama”, rekla je ministarka Đukić Dejanović.  

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju. Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija