Društvo

Đukić Dejanović: Bezbednost dece prioritet u predstojećoj školskoj godini

Komentari

Autor: RTS

24/08/2023

-

09:55

Đukić Dejanović: Bezbednost dece prioritet u predstojećoj školskoj godini
Đukić Dejanović: Bezbednost dece prioritet u predstojećoj školskoj godini - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da će vaspitno–obrazovni rad u predstojećoj školskoj godini biti prožet obavezom svih da bude osigurana bezbednost dece, ali i negovanje ljudske vrednosti.

Ona je za RTS rekla da će prve dve nedelje u školi biti drugačije nego prethodnih godine, da će se u prvoj nedečlji razgovarati sa učenicima, a u drugoj meriti znanje iz prethodne godine, ali bez ocenjivanja.

Navodi da je samo u osnovne škole primljeno 93 nova zaposlena iz oblasti psihologije i pedagogije, što nije dovoljno.

“Određenim zakonskim izmenama predviđa se da svaka škola ima dovoljan broj psihologa i pedagoga. To je proces koji moramo polako realizovati, ali vrlo se misli o tome. Neće biti škole u perspektivi koja neće imati pedagoga i psihologa, ali moramo biti svesni da jedna škola koja ima hiljadu učenika ako tom psihologu i pedagogu ne pomogne razredni starešina, nastavnik, roditelj koji će primetiti promenu u detetu da psiholog i pedagog obrate posebnu pažnju na njega, koliki god broj da imamo na tako veliki broj učenika neće biti dovoljan“, navela je ministarka.

Ističe da nema dovoljno profesora matematike, fizike, informatike, srpskog, nemačkog i engleskog.

"I ono što je ministarstvo već uradilo je da je ponudilo stipendije studentima odgovarajućih smerova druge i treće godine, kako bi sutra bili pripremljeni se za ovu značajnu profesiju - 230 ih stipendija ćemo dodeliti u periodu od trećeg do 30. oktobra. To je naravno samo jedan od koraka. Edukacije onih koji rade sa decom, sve vrste međusobne razmene znanja i iskustva su takođe vrlo planirane kroz vrlo konkretne programe“, navodi.

Govoreći o OŠ "Vladislav Ribnikar" gde se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, ona je rekla da će nastava u toj školi početi u delu prostora koji je adaptiran, zapravo delu gde su do sada radili samo učenici nižih razreda.

"Naravno, jedan deo koji će biti memorijalni će biti potpuno odvojen. U školu će se ulaziti iz Ulice Svetozara Markovića. Biće u narednom periodu razgovora o tome i tu je vrlo uključen vrh naše države i predsednik o tome na koji način će izgledati taj memorijalni centar škole koji će podsećati na tragediju, ali ono što jeste važno to je da i nastavnici i učenici imaju želju da negujući sećanje na one koje nažalost više nema, pristupe programima koji će biti i vaspitni i obrazovni sa akcentom na onaj vaspitni deo“, naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka je zamolila sve da se ne pominje učenik koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar“.

“Mnogo je zla uneo porodicama, školi, Srbiji i sve ono što treba da mu se dogodi biće stvar primene zakona i nadležnih stručnih službi. Koristimo priliku da i vas i sve medije zamolim da on ne bude tema zbog digniteta, zbog dostojanstva dece koje nema, njihovih roditelja i svih nas koji 3. maj doživljavamo kao jedan od najbolnijih dana u sopstvenim životima i životu Srbije“, apelovala je Slavica Đukić Dejanović.

Na pitanje kako će se garantovati bezbednost u školama kaže da će se garantovati pre svega razvijanjem svesti svih aktera učenja, roditelja, nastavnika, dece da rade na bezbednosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija