Društvo

"Mi to radimo već decenijama unazad": Prosvetari nisu oduševljeni dopisom ministarstva za početak školske godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

07:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete uputilo je svim osnovnim i srednjim školama Smernice za organizaciju obrazovno – vaspitnog rada u narednoj školskoj godini. U smernicama je navedeno da se prvog radnog dana đaci upoznaju sa planom rada, kao i da se kroz razgovore odnosi u školi zasnivaju na poštovanju, uvažavanju, saradnji i solidarnosti.

U prvoj nastavnoj nedelji planirano je da se održe radionice, a u drugoj inicijalni testovi provere znanja gradiva iz prethodne školske godine. Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da u novim smernicama nema ništa novo i da su prosvetni radnici godinama unazad tako počinjali školsku godinu. Navodi i da nije ispunjeno ono što je obećano, a to je više stručnih saradnika - psihologa, pedagoga u školama.

Ministarstvo prosvete je u svojim smernicama navelo da se tokom prve nastavne nedelje - od 4. do 8. septembra organizuje tematska nastava, sa radionicama i drugim aktivnostima usmerenim ka negovanju empatije, vrednostima međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti.

U drugoj nastavnoj nedelji - od 11. do 15. septembra planirano je inicijalno testiranje, da se vidi koliko učenici znaju gradivo iz prethodne školske godine. U skladu sa rezultatima inicijalnog procenjivanja radiće se dalje planiranje obrazovno-vaspitnog rada.

U Smernicama stoji i da su škole u obavezi da godišnjim planom rada predvide samovrednovanje rada škole u oblastima kvaliteta – Podrška učenicima i Etos (opšta atmosfera u školi).

profimedia

 

Tokom septembra sprovešće se i procena adaptacije za učenike petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole na novu sredinu i planiraće se mere podrške sa nastavnicima i učenicima.

U srednjim školama posebna pažnja usmeriće se na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti. Do kraja prvog polugodišta, škole treba zajedno sa učenicima i roditeljima da kreiraju  identitet (moto) škole tako što će definisati zajedničke vrednosti, očekivana ponašanja i ishode ponašanja u okviru škole i društva u celini, koje su u skladu sa utvrđenim identitetom. 

Jerotijević: Nove smernice, stare odrednice

Vesna Jerotijević iz Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da u novim smernicama nema ništa novo, da su to zapravo stare odrednice u novim smernicama. 

Ona je navela da u dopisu Ministarstva prosvete nije predviđeno da se obrade nastavne jedinice koje zbog ranijeg završetka školske godine nisu završeni. Napominje da su u smernicama navedeni inicijalni testovi u kojima će biti kompletno gradivo iz prethodne školske godine, uključujući i lekcije koje nisu stigli da obrade.

"Mi nismo pripremljeni da bi uradili bilo šta novo, sve je ostalo staro. Da upoznamo prvi dan učenike sa planom i programom, to je praksa decenijama unazad. Nemamo čak ni novi broj specijalnih stručnih saradnika koji je najavljen. Imamo staru situaciju. Ukoliko je škola ove školske godine upisala manji broj odeljenja gubi stručne saradnike. Stručni saradnici se i dalje gube, a najavljeno je povećanje njihovog broja", rekla je ona za Euronews Srbija. 

profimedia

 

Dodaje da sve što je najavljivano kako bi se ojačao obrazovni sistem nije stiglo, a da su stigle nove smernice sa starim odrednicama. 

"Otežavajuća okolnost biće i to što će prosvetni radnici u prvim nedeljama morati da se vrate koji korak unazad da pređu gradivo koje je trebalo da se odradi krajem školske godina. To gradivo predviđeno je na inicijalnim testovima", objasnila je ona. 

Lajović: Ovolika uznemirenost nikada nije postojala

Biljana Lajović, školski psiholog kaže da ovolika uznemirenost pred početak školske godine nikada nije postojala i da je to logično zbog tragičnih događaja u OŠ Vladslav Ribnikar i selima u okolini Mladenovca.

"Zaposleni u školama ne znaju šta treba da rade od samog početka što se tiče elementarnih stvari, gradivo koje je trebalo da se obradi. Svako je uznemiren u različitoj meri i na različite načine. Zaposleni, deca i roditelji imaju veliki broj pitanja a da nema odgovora. Nepostojanje odgovora i nepostojanje strategije kako da se prevaziđu sve te okolnosti dodatno unosi nemir", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews

Dodaje da uznemirenje nije uspelo da se prevaziđe i spusti pravim akcijama i aktivnostima.

"Sve što je do sada rađeno je bilo potrebno, ali nije bilo dovoljno. Nenadani završetak školske godine uneo je veliku zbunjenost. Jasno je da su tragični događaju u Ribnikaru i Mladenovcu izazvali uznemirenost", rekla je ona.

Dodaje da je period letnjeg raspusta trebalo iskoristiti bolje, da nisu primljeni psiholozi i pedagozi u škole kako je najavljeno.

"Nije dovoljno samo da se zaposle psiholozi i pedagozi već da oni prođu određenu obuku", rekla je ona i dodala da stručne saradnike treba angažovati prema broju učenika, a ne prema broju odeljenja.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da će policija obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra, a policijski službenici će biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene.

Osim u školskim dvorištima, policijske patrole biće pojačane u blizini škola, a kontrolisaće i regulisaće i bezbednost saobraćaja.

 

Komentari (0)

Srbija