Društvo

"Deca se sada više druže na odmorima, razgovaraju": Mobilni telefoni pod ključem u sve više škola u Srbiji

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/08/2023

-

11:35

"Deca se sada više druže na odmorima, razgovaraju": Mobilni telefoni pod ključem u sve više škola u Srbiji
"Deca se sada više druže na odmorima, razgovaraju": Mobilni telefoni pod ključem u sve više škola u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više škola u Srbiji koje su zabranile da se koriste mobilni telefoni tokom nastave. Internim pravilnicima predviđene su i sankcije za učenike kod kojih nastavnik nađe mobilni telefon tokom časa. Direktori škola kažu da su na taj način sprečili ometanje nastave, smanjino je digitalno nasilje, a i poboljšana su postignuća učenika.

Na zabranu mobilnih telefona u školama, baš iz tih razloga, nedavno je pozvao i Unesko, Agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu. Kako se navodi u njihovom izveštaju Svetskog obrazovnog monitoringa za ovu godinu "postoje dokazi da preterana upotreba mobilnih telefona smanjuje obrazovni učinak i da previše vremena za ekranom može da ima negativne efekte na emocionalnu stabilnost dece".

Ne spore da digitalne tehnologije pomažu u učenju, ali navode da na prvo mesto treba staviti učenika, kao i da upotrebu digitalnih uređaja treba ograničiti. Kao primer navode Kinu, koja je ograničila upotrebu digitalnih uređaja tokom učenja na 30 odsto, a od učenika se očekuje da redovno prave pauze u gledanju u ekran.

Da li će učenici moći da koriste mobilne telefone u školi u Srbiji je prepošteno da odluče same obrazovne ustanove. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to član 83 kaže da je "upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja jedna je od težih povreda obaveze učenika".

Preporuka Ministarstva prosvete je da tu oblast škole urede internim aktima. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu. Internim pravilnicima škole su jasno definisale gde i kada mogu da se koriste mobilni telefoni. Direktori škola kažu da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju. Više nema snimanja na čas i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima. 

Ljajić: Sada svi rade fizičko, više se druže

U Osnovnoj školi Mur u Novom Pazaru đaci i nastavnici pre početka časa telefone ostavljaju u ormariće koji se zaključavaju, a uzimaju ih tek posle nastave, kada krenu kući.

profimedia

 

Direktor škole Irfan Ljajić kaže za Euronews Srbija da su se na taj korak odlučili zbog sve češćeg digitalnog nasilja i da su za to dobili punu podršku roditelja. Telefoni su zabranjeni tokom nastave od aprila ove godine. Prethodno su nabavili ormariće, koji se zaključavaju, za svaku učionicu, uradili Pravilnik o upotrebi mobilnih telefona, dobili za to pisanu saglasnost roditelja.

"Prezadovoljni smo kako sve funkioniše. Mislili da ćemo da će biti više otpora kod dece, ali nema. Učenici su sve to lepo prihvatili. Mislili smo da će donositi duple telefone pa jedan ostavljati u ormarić a drugi koriostiti, ali nisu. Ranije smo imali da svaka druga devojčica ne radi fizičko, imali su razne izgovore. Sada svi rade, jer im je dosadno bez telefona. Sada se više druže u školskom dvorištu na odmorima, razgovaraju", priča Ljajić.

Pravilnikom je definisano da ukoliko učenik koristi telefon na času, uređaj mu se oduzima do kraja školske godine.

"Do sada smo samo jedan telefon oduzeli. Roditelji, a ni učenik nisu dolazili da se žale. Svima su jasna pravilna, roditelji su tražili da tako bude i potpisali saglasnost na to. Deca su prestala da nose mobilne telefone u školu. Od 30 učenika u odeljenje u ormariće svaki dan se zaključava najviše 7-8 telefona", navodi Ljajić.

Francuska zabranila telefone u školama

Početkom marta, ove godine osnovne i srednje dobile su dopis Ministarstva prosvete kako da se spreči zloupotrebe elektronskih uređaja, odnosno mobilnih telefona i pametnih satova. Prema dopisu, svaka škola treba internim aktom jasno da propiše način upotrebe mobilnog telefona.

U zavisnosti od odluke škole, to može da podrazumeva ostavljanje telefona na predviđenom mestu u učionici, isključivanje telefona tokom časa i slično. 

Dopis je usledio nakon incidenta u Trsteniku, gde su učenici izmakli stolicu nastavnici engleskog jezika, sve to snimali i kačili na društvene mreže. Nakon toga usledila je serija snimaka iz učionica na društvenim mrežama. Žrtve digitalnog nasilja bili su učenici i nastavnici.

profimedia

 

Sve više zemalja u svetu zabranuju upotrebu mobilnih telefona u školama. 

Unesko je u svom izveštaju, a na osnovu analize 200 obrazovnih sistema širom sveta, procenio da je svaka šesta država zabranila pametne telefone u školama ili kroz zakone ili kroz pravilnike. Od evropskih zemalja Francuska je to pravilo uvela još 2018. godine, dok će u Holandiji ta odluka na snagu stupiti sledeće, 2024. godine.

Holandski ministar obrazovanja Robert Dijkgraf obrazložio je zabranu pametnih telefona u školama na sledeći način:

"Učenici treba da se koncentrišu i dobiju priliku da dobro uče. Mobilni telefoni su ometači – to pokazuju naučna istraživanja. Treba da zaštitimo učenike od toga", rekao je Dijkgraf a prenosi Gardijan.

U izveštaju Uneska ne spore važnu ulogu digitalnih tehnologija tokom pandemije kada su škole bile zatvorene a onlajn nastava "zaustavila uništavanje obrazovanja". Kako se procenjuje više od milijardu učenika širom sveta prešlo je na učenje preko interneta. Međutim, podsećaju i da je su milioni siromašnih, koji nisu imali pristup internetu, jednostavno izostavljeni.

Komentari (0)

Srbija