Evropa

Irski grad Grejstons postavlja nove standarde: Nema mobilnih telefona do srednje škole

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2023

-

18:34

Irski grad Grejstons postavlja nove standarde: Nema mobilnih telefona do srednje škole
Irski grad Grejstons postavlja nove standarde: Nema mobilnih telefona do srednje škole - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji u osnovnim školama u okrugu Viklouu u irskom gradu Grejstonsu udružili su se i usvojili zabranu upotrebe pametnih telefona do srednje škole.

"Ako niko ne koristi telefon, nećete se osećati kao da ste čudni. Mnogo je lakše reći ne", saopštili su predstavnici osam udruženja roditelja iz osam osnovnih škola.

Reč je o retkom primeru da ceo grad zajednički deluje po ovom pitanju, piše ''Gardijan''.

Plan je da se deci uskrati pravo na upotrebu pametnih telefona kod kuće, u školi i bilo gde, sve dok ne krenu u srednju školu.

"Primena na svu decu u ovoj oblasti će, nadamo se, obuzdati pritisak vršnjaka i ublažiti svaku ogorčenost", navode roditelji.

Politika širom grada smanjuje šanse da dete ima vršnjaka sa pametnim telefonom, a roditelji zabranu mogu da predstave kao pravilo škole.

Inicijativa je izazvala interesovanje udruženja roditelja u Irskoj i inostranstvu i navela je irskog ministra zdravlja Stivena Donelija, koji živi u blizini Grejstonsa, da preporuči usvajanje takvog predloga na nacionalnom nivou, navodi ''Gardijan''.

"Irska može biti i mora da bude svetski lider u obezbeđivanju da deca i mladi ljudi ne budu meta i da ne budu oštećeni njihovim interakcijama sa digitalnim svetom", napisao je Doneli za "Ajriš tajms", kako prenosi ''Gardijan''. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa