Društvo

Forum beogradskih gimnazija poziva da se preispita odluka o ranijem završetku školske godine

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

19:20

Forum beogradskih gimnazija poziva da se preispita odluka o ranijem završetku školske godine
Forum beogradskih gimnazija poziva da se preispita odluka o ranijem završetku školske godine - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Forum beogradskih gimnazija i neki strukovni sindikati ocenili su da je odluka Vlade Srbije o ranijem završetku školske godine ishitrena i da o njoj nije konsultovana struka.

Forum beogradskih gimnazija u saopštenju poziva Vladu i nadležno Ministarstvo da još jednom preispitaju donetu odluku i pruže učenicima mogućnost da završe ovu školsku godinu na "koliko-toliko regularan način, kako je i planirano školskim kalendarom".

Forum beogradskih gimnazija u saopštenju ocenjuje da je zaključkom vlade naneta šteta obrazovnom sistemu Srbije "ozbiljno poljuljanom" nakon tragedije u O.Š. Vladislav Ribnikar.

Forum smatra i da zaključak Vlade nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi kako ocenjuju, moglo ukazivati da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici.

Oni navode i da odluka o skraćenju nastavne godine nije toliko sporna, jer nije prvi put da se to dešava, ali dodaju da je problematičan način na koji je odluka doneta i trenutak u kojem je doneta.

Ocenili su da bi prekid školske godine neposredno nakon tragedije u Ribnikaru bio opravdan, ali podsećaju da je Ministarstvo prosvete insistiralo da se već sutradan sve škole, osim Ribnikara, vrate normalnoj nastavi.

Dodaju da nije jasno šta  je razlog za promenu stava mesec dana kasnije, ali smatraju da ovakva odluka neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti, kao ni oporavku društva u celini.

Sindikat radnika u prosveti Srbije smatra da je odlukom Vlade zaobiđena prosvetna struka, što ocenjuju kao najveći razlog svih negativnih dešavanja u školi i obrazovanju uopšte, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Sindikat traži od Vlade da sa odlukama koje donosi, a tiču se prosvete, prvo upozna zaposlene  u ustanovama obrazovanja i vaspitanja a ne da  prosvetni  radnici za odluke saznaju preko sredstava javnog informisanja.

Sindikat obrazovanja Srbije ocenio je u saopštenju da je odluka Vlade ishitrena i da će dovesti do konfuzije u školama, među nastavnicima, đacima i roditeljima ne uzimajući u obzir sve posledice po celokupan obrazovni proces, zaključivanje ocena, održavanje razrednih, popravnih i maturskih ispita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija