Društvo

Sve što treba da znate o kraju nastavne godine: Ko će morati da ide u školu i posle 6. juna?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/06/2023

-

12:46

Sve što treba da znate o kraju nastavne godine: Ko će morati da ide u školu i posle 6. juna?
Sve što treba da znate o kraju nastavne godine: Ko će morati da ide u školu i posle 6. juna? - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nastava se u svim osnovnim i srednjim školama završava 6. juna, a do tada svi učitelji i nastavnici moraju da predlože zaključne ocene. Đaci koji nisu zadovoljni ocene će moći da poprave do 20. juna. Biće realizovane i sve planirane rekreativne nastave, ekskurzije, a radiće i produženi boravak u školama za niže razrede.

To je siže današnjeg dopisa Ministarstva prosvete direktorima svih škola u Srbiji. U školama kažu da nema nejasnoća da će ocene zaključivati na osnovu postojećih u elektronskom dnevniku, a svi koji nisu zadovoljni u dogovoru sa nastavnikom dobiće termin i priliku da je poprave.

Za učenike osmog razreda po regularnom školskom kalendaru predviđeno je da nastava bude završena 6. maja, tako da se za njih ništa ne menja. Dinamika priprema za malu maturu ide svojim tokom, a završni ispit biće realizovan kako je planirano 21, 22. i 23. juna.

"Za učenike od drugog do sedmog razreda učitelji i nastavnici predložiće zaključnu ocenu, na osnovu postojećih koje imaju u es-dnevniku. Ko nije zadovoljan ocenom dolaziće u školu da je popravi do 20. juna. Imaće konsultacije, otvorena vrata, nastavnici će za njih organizovati i dopunsku nastavu, ukoliko bude potrebno. To za nas nije ništa novo", kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu.   

Dodaje da će produženi boravak biti organizovan, kako je navedeno u dopisu ministarstva do 20. juna. Anketiraće sve roditelje još jednom koliko će učenika dolaziti i na osnovu toga će biti organizovan i boravak.

Tanjug Video

 

Što se tiče sekcija i da li će one biti nastavljene posle 6. maja, kako kaže, to će biće prepušteno nastavnicima. Verovatno će se nastaviti samo one gde je započet neki projekat. Ekskurzije i rekreativne nastave biće realizovane u terminima kako je planirano. 

"Ništa posebno se ovim skraćenjem nastavne godine ne remeti. Daje se mogućnost deci ko hoće da popravi ocenu. Puna informacija mora da bude prema roditelju i prema učeniku", naveo je on.

Šta stoji u zaključku Vlade Srbije

Odluku da se nastavna godina završava 6. juna, dve nedelje ranije, donela je Vlada Srbije. U Zaključku Vlade stoji stoji da se nalaže Ministarstvu prosvete da, u skladu sa svojim zakonom utvrđenim nadležnostima, obezbedi da se drugo polugodište školske 2022/2023. godine za učenike osnovne i srednje škole, u delu koji se odnosi na redovnu nastavu, završi u utorak, 6. juna 2023. godine.

Navode da osnovne i srednje škole treba da utvrde predlog zaključnih ocena najkasnije do 6. juna 2023. godine, u skladu sa podzakonskim aktima kojima je uređeno ocenjivanje u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, o čemu će blagovremeno obavestiti učenike i njihove roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike.

Kažu i da od 7. juna, najkasnije do 20. juna 2023. godine, osnovne i srednje škole mogu da nastave da ostvaruju oblike obrazovno-vaspitnog rada (dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi) i vannastavne aktivnosti, u skladu sa godišnjim planom rada škole, za učenike koji to žele i na način koji je u najboljem interesu učenika.

Za Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" kažu da će nastaviti sa radom, s tim što će biti rekonstruisana, a posle rekonstrukcije obuhvatiće i memorijalni deo. Zaključak je radi realizacije dostavljen Ministarstvu prosvete i Ministarstvu za javna ulaganja, a radi informisanja Ministarstvu finansija.

"Đaci imati rok od 48 sati da se predomisle"

U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu kažu da će učenici nezadovoljni predlogom zaključnih ocena, posle 6. juna dolaziti u redovnom terminu nastave (po postojećem rasporedu) da ih poprave.

"Trudimo se da predvidimo sve situacije unapred. Ako bi se u jednom odeljenju javio samo jedan učenik da je nezadovoljan ocenom iz nekog predmeta, radi regularnosti, popravljanju ocene prisustvovaće još neko - psiholog ili razredni starešina ili pomoćnik direktora. Takođe, ako učenici iskažu želju da imaju dodatnu nastavu iz bilo kog predmeta ili dopunsku nastavu, škola to treba da organizuje", kaže Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Navodi da će možda neko od učenika 6. juna biti zadovoljan predlogom zaključene ocene, a dan-dva kasnije ipak shvati da bi bilo dobro da popravi ocenu. Katić kaže da će đaci imati rok od 48 sati da se predomisle. 

U Matematičkoj gimnaziji biće nastavljene i sve pripreme za međunarodna, planirana takmičenja.

profimedia

 

"Naša sekcija iz fizike putuje u sredu u Pariz na takmičenje. U Muzeju nauke i tehnike biće mini sajam nauke, 9. juna. I tu naša sekcija iz fizike učestvuje, tako da nastavljaju da se spremaju za to. Naravno, sve uz saglasnost sa roditeljima", navodi Katić.

Stevanić: Navikli smo na brze odluke

Euronews

Divna Stevanović, direktorka OŠ "Ratko Vukićević" u Nišu kaže da je vest o kraju drugog polugodišta sve iznenadila i da je ostalo malo vremena za sve neophodne aktivnosti.

"Međutim, navikli smo na brze odluke. Imamo dobro komunikaciju sa roditeljima. Obavestila sam razredne starešine da ukažu predmetnim nastavnicima ukoliko neki učenik nema dovoljan broj ocena", rekla je Stevanović za Euronews Srbija.

Dodaje da su za narednu nedelju bili planirani pismeni zadaci i da će to ostati nerealizovano, a da su nastavnici sa učenicima uglavnom već prešli svo gradivo.

"Deca vole raspuste, ali moja preporuka roditeljima i deci jeste da svi budemo na okupu do 20. juna. Imamo nerealizovane ekskurzije i izlete i to ćemo sve realizovati", rekla je ona.

Forum beogradskih gimnazija ocenio je danas da je odluku Vlade o ranijem završetku nastavne godine ishitrena i nedovoljno promišljena, te pozvao Vladu i Ministarstvo prosvete da još jednom preispitaju tu odluku i pruže učenicima mogućnost da završe školsku godinu na koliko-toliko regularan način, kako je i planirano školskim kalendarom.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kažu da su nastavnici u šoku nakon saopštenja da imaju samo tri radna dana da završe nastavnu godinu i da zaključe ocene. 

"Malo je reći da sam iznenađen, praktično u šoku sam i ja i moje kolege i roditelji koji me sada neprestano zovu. Sada je pitanje svih pitanja kako će se zaključiti ocene. Učenici su zabrinuti kako će za dva do tri dana uspeti da dobiju ocene.

Podeljena su mišljenja roditelja oko završetka nastavne godine. Jedni navode da nije dovoljno argumentovano zbog čega se ranije završava drugo polugodište, dok drugi smatraju da je to najbolje rešenje u ovom momentu.

Komentari (0)

Srbija