Društvo

Vlada Srbije donela odluku: Kraj školske godine 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

16:06

Vlada Srbije donela odluku: Kraj školske godine 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama
Vlada Srbije donela odluku: Kraj školske godine 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele.

"Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu, navodi se u saopštenju vlade i ddoaje da je zato i doneta odluka da se školaska godina zavrsi 6. juna", navodi se u saopštenju. 

Za one koji žele da rade do 20. juna u tom  periodu mogu se  realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. 

"Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu  zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev", dodaje se u saopštenju.

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije, biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost. 

Podsetimo, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja dogodilo se masovno ubistvo kada je učenik sedmog razreda K.K. iz vatrenog oružja ubio čuvara škole i osmoro đaka. Ranjeno je sedam osoba, od kojih je jedna devojčica preminula u bolnici. 

Sutra dopis školama

Povodom odluke Vlade Srbije da se školska godina završi 6. juna, Ministarstvo prosvete je saopštilo da priprema odgovarajući dopis koji će tokom sutrašnjeg dana biti prosleđen školama. Kako se navodi, Vlada Republike Srbije usvojila je danas Zaključak kojim se školska 2022/23. godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna, "i naložila Ministarstvu prosvete da preduzme radnje iz svoje nadležnosti u cilju njegove realizacije".

"Ministarstvo prosvete i školske uprave biće na raspolaganju upravama škola za pojašnjenja", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da će o svim promenama u školskom kalendaru, škole će obavestiti roditelje i učenike putem redovnih kanala komunikacije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija