Društvo

Tim psihologa i psihoterapeuta iz Norveške stigao u Srbiju: Pomoći će stručnjacima koji rade sa đacima

Komentari

Autor: S.T.

01/06/2023

-

09:57

Tim psihologa i psihoterapeuta iz Norveške stigao u Srbiju: Pomoći će stručnjacima koji rade sa đacima
Tim psihologa i psihoterapeuta iz Norveške stigao u Srbiju: Pomoći će stručnjacima koji rade sa đacima - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Tim psihologa, psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika koji je ubio 77 mladih, stigao je u Srbiju i ostaće dva dana. Oni danas imaju sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije. Došli su da pomognu psihoterapeutima koji rade sa đacima, njihovim roditeljima i nastavnicima nakon masakra u "Ribnikaru", koji se dogodio 3. maja. 

"Gosti će biti u Beogradu dva dana. Neće direkno raditi sa decom. Videćemo sta je plan kad završe posetu", rekla je za Euronews Srbija Tamara Džamonja Ignjatović, članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistva devetoro učenika i čuvara Osnovne škole na Vračaru.

Ambasada Norveške saopštila je danas da se tim eksperata sastoji od članova tri institucije: Uteya centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma - NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres - NKVTS. Centar sprovodi istraživanja o nasilju i traumatskom stresu i ima za cilj da pomogne onima koji su pogođeni nasiljem i traumom.

"Planirano je da norveški stručnjaci posete OŠ "Vladislav Ribnikar“ gde će se sastati sa predstavnicima nadležnih ministarstava i predstavnicima Saveta roditelja. Kasnije će se u Institutu za mentalno zdravlje sastati sa psihijatrima i psiholozima. Takođe, sastaće se sa premijerkom Anom Brnabić i učestvovaće u sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom upravlja premijerka. U planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo i sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti", navedeno je u saopštenju.

Norveška strana će predstaviti svoja iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine, kada je ubijeno 69 osoba, uglavnom mladih ljudi. Takođe, sa srpskom stranom će razgovarati o mogućnosti da se primene modeli podrške mladima koje su norveški stručnjaci upotrebili u post-traumatskom tretmanu.

Članovi tima su: dr Sine Stensland - pedijatar sa specijalizacijom za zdravstvene posledice masovnih trauma kod dece i dr Harald Bakelund - psiholog sa specijalizacijom za PTSD, oboje iz NKVTSa, g. Jergen W. Fridnes - direktor Uteya centra i prof. Tur Ajnar Fagerland - profesor istorije, stručnak za kulturu sećanja sa Univerziteta u Trondhajmu. Norveška je, posle tragičnog dogadjaja na Uteya ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Podsetimo, u pucnjava u Ribnikaru dogodila se 3. maja, kada je učenik te škole K.K. (13) pucao na đake i zaposlene u školi. Ubio je devet učenika i čuvara škole, a ranio šestoro dece i nastavnicu. Dečak ubica pucao je iz očevog pištolja koji je imao dozvolu za posedovanje oružja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija