Društvo

Markov: Sada je pitanje svih pitanja kako ćemo zaključiti ocene učenicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

23:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Vlada Srbije danas donela odluku o završetku školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije 6. juna, iz Foruma beogradskih gimnazija ukazuju na niz nejasnoća koje je ovakva odluka proizvela i ističu da očekuju razjašnjenja u dopisu koji će sutra biti upućen školama. Kako navode, sada je pitanje svih pitanja kako će učenicima biti zaključene ocene.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov za Euronews Srbija kaže da je bio iznenađen odlukom da se okonča nastava za sve učenike.  

"Praktično u šoku sam i ja i moje kolege i roditelji koji me sada neprestano zovu. Nekako mi je logično bilo da kada se desio ovaj tragičan događaj, da je tada donesena ovakva odluka, umesto toga mi smo odmah sutradan išli u školu normalno. Sada kada se možda situacija, da ne zvuči grubo, koliko - toliko vraća postepeno u normalu, dočekala nas je ova odluka", rekao je on ističući da je sada pitanje svih pitanja kako će zaključiti ocene učenicima.

Prema njegovim rečima, i učenici su zabrinuti kako će za ova dva do tri dana uspeti da dobiju ocene.

"Pretpostavljam da će to biti pojašnjeno sa uputstvom koje će stići tokom sutrašnjeg dana kako je najavljeno. Sama činjenica da uputstvo stiže sutra, nekako ukazuje da je tu očigledno postojalo neko mimoilaženje i da nije doneta zajednička odluka, tako da ne znam da li su u Ministarstvu prosvete iznenađeni", rekao je on.

U saopštenju Vlade povodom ove odluke, navodi se i da se za one koji žele da rade do 20. juna u tom periodu mogu realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. 

Markov objašnjava da to znači da ne bi bilo regularne nastave koja podrazumeva odgovaranje, ocenjivanje i koja podrazimeva obradu novih nastavnih jedinica.

"Imali bismo nešto što se zove nastava u prirodi, više onako da kažem neka vrsta druženja. Ja sam bar tako shvatio dopis, a i sama činjenica da stoji da je neophodno zaključiti ocene do 6. ide u prilog toj tezi. U samom dopisu ima nekih kontradiktornosti, kaže nastavnici su u obavezi da zaključe ocene do 6. juna, a učenici koji nisu zadovoljni ocenama mogu da odgovaraju do 20. juna, onda nije nastavnik u obavezi da zaključi do 6. juna. Kako će to u praksi izgledati ostaje da se vidi, meni je takođe interesantno, to su mediji preneli, ako je učenik na klackalici, doneće se odluka da će ocena ići u prilog učeniku", objašnjava on i dodaje da je mnogo otvorenih pitanja.

"Otvoreno je pitanje, šta ako učenici imaju jednu ocenu. Prema pravilniku o ocenjivanju u vanrednim okolnostima kada je ugrožena neposredna bezbednost i zdravlje učenika i nastavnog osoblja postoji mogućnost da se zaključi ocena i sa manjim brojem od onih koji su predviđeni pravilnikom. Taj član pravilnika je izmenjen u vreme korone kada smo isto tako zaključivali ocene sa manjim brojem od propisanih. I tu imate jedno otvoreno pitanje, u vreme korone je bila proglašena vanredna epidemiloška situacija, ako se ne varam, mi sada nismo proglasili neku vanrednu situaciju tog tipa, tako da će Ministarstvo prosvete morati i taj deo da rastumači. Da li će možda učenici koji nemaju propisani broj ocena dolaziti u školu do 20. kako bi dobili taj broj ocena ili će se primeniti taj član pravilnika, to je onako malo da kažem fluidno i ne znamo kako će se to rešiti", kaže Markov.

Podseća i na činjenicu da nije dovršeno gradivo u nekim predmetima.

"Tu bi iz Ministarsva moglo da se da uputstvo da se ono nadoknadi naredne školske godine. U većini predmeta je već završena obrada i sledila su ispitivanja, kontroloni.. Zanimljivo je šta će biti sa pismenim zadacima", zaključuje on.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je danas odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a da škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele.

"Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu, navodi se u saopštenju vlade i dodaje da je zato i doneta odluka da se školaska godina zavrsi 6. juna. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija