Društvo

Od septembra startuje pilot projekat: Više časova fizičkog u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

15:41

Od septembra startuje pilot projekat: Više časova fizičkog u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji
Od septembra startuje pilot projekat: Više časova fizičkog u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas je predstavljen pilot projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će projekat početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pilot projekat realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za omladinu i sport i Ministarstvo zdravlja, a njime je predviđeno da učenici u školama gde se sprovodi imaju više časova fizičkog vaspitanja nego do sada. 

Dejanović je navela da će se pilot projekat realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 194 odeljenja -  u 172 odeljenja osnovnih škola i u 22 odeljenja srednjih škola.

"Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije. Molim nastavnike i direktore da kroz organizacije planiranih aktivnosti ostvare cilj da se obezbedi razvijanje i negovanje navika koje doprinose kvalitetnom odrastanju dece i učenika", rekla je ona.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

profimedia

 

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno.

"To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna", rekla je ona.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom zdravlja realizuje pilot projekat.

"Ministrastvo sporta će tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo  fizičko vaspitanje, kako u mlađem tako i u staruijem školskom uzrastu. Svesni smo da svi sportski rezulatati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima", rekao je Gajić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je naveo da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren deci i da ima cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci, da odrastaju zdravije.

"Briga o našim najmlađma je u samom fokusu državne politike, ovaj projekat je sastavni deo zajedničke politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Orlić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija