Društvo

Prvi srpski dron - može da leti 30 minuta i prenese 20 kilograma tereta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2021

-

07:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prvi srpski dron RV20 nedavno je predstavljen javnosti. Napravila ga je domaća porodična kompanija PRDS u kojoj radi šest mašinskih inženjera iz dve generacije porodice Petrašinović, među kojima su majka, otac i troje dece.

Dron koji nosi teret mase 20 kilograma biće, pre svega, ponuđen službama koje treba da reaguju brzo i stignu do teško dostupnih lokacija. 

Miloš Petrašinović, asistent na Mašinskom fakultetu, kazao je da su  prošle nedelje proslavili prvi rođendan kompanije i predstavili prvi srpski dron koji se proizvodi serijski i komercijalno. 

"To nije ono što zamislite kada pomislite na bespilotnu letelicu ili dron. U odnosu na ono što možete da vidite i kupite u prodavnici ovo je mnogo veće. Ova letelica nosi 20 kilograma tereta, konstantno 30 minuta. To je dovoljno za određene misije. Nama je interesantna ovakva letelica za misije spasavanja, za vojsku, policiju, za gorske službe spasavanja. Za sve one kojima je potrebno da brzo deluju, da dopreme neki teret“, objasnio je Miloš Petrašinović.

Sagovornik Euronews dana je objasnio da je dron veličine stola, i da je to jedna ozbiljna letelica koja je u potpunosti proizvedena u Srbiji. 

"U mojoj porodici je šest inženjera, ali smo okupili i tim vazduhoplovnih inženjera sa fakulteta. Posle pet godina rada rešili smo da formiramo kompaniju i ponudimo letelicu na koju smo ponosni. Nadamo se da će ovo da bude samo prva od komercijalnih letelica", navodi. 

Sagovornik je istakao da je rad na razvoju letelice izuzetno dug, da su letelicu ponudili tržištu i da već imaju desetak narudžbina od kupaca koje će ih koristiti za prenošenje filmskih kamera tokom snimanja, jer su dosad na dronove mogle da se montiraju samo male kamere. 

"Letelice ćemo ponuditi svim službama kojima budu potrebne. Prvo moramo da se dokažemo na našem tržištu, a posle ćemo da pređemo i na svetsko, kada se budemo dovoljno dokazali. Bitno je da se ponovo pokrene vazduhoplovna industrija po kojoj smo nekada bili pioniri na ovim prostorima. Imamo kapacitet da proizvodimo ovakve letelice i mislim da će se u budućnosti i druge države ugledati na nas", navodi Petrašinović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija