Tehnologija

Transformacija za 15 sekundi: Leteći automobil uspešno obavio probni let između dva slovačka aerodroma

Komentari

Autor: Euronews Srbija/BBC

30/06/2021

-

19:31

Transformacija za 15 sekundi: Leteći automobil uspešno obavio probni let između dva slovačka aerodroma
Transformacija za 15 sekundi: Leteći automobil uspešno obavio probni let između dva slovačka aerodroma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prototip letećeg automobila uspešno je završio tridesetpetominutni let između dva slovačka međunarodna aerodroma u Nitri i Bratislavi.

profimedia

 

Hibridni leteći automobil ima ugrađen motor koji radi na benzin. Njegov tvorac, profesor Stefan Klajn istakao je da može da preleti oko 1.000 kilometara na visini od 2,5 kilometra i dodao da je automobil proveo već 40 sati u vazduhu.

profimedia

 

Da bi se transformisao iz običnog automobila u leteći potrebno mu je svega 15 sekundi. 

Let između dva aerodroma obavio je profesor lično i istakao da mu je izuzetno drago što je let prošao bez ikakvih problema.

profimedia

 

Auto je tokom leta dostizao brzinu od 170 kilometara na sat, može da preveze dva putnika, dok mu je maksimalna nosivost 200 kilograma.

Za uzletanje i sletanje potrebna mu je pista, kao kod klasičnih aviona, jer nema mogućnost za vertikalno poletanje ili sletanje.

profimedia

 

Ukoliko se ovakav koncept hibridnih vozila pokaže kao bezbedan mogao bi u budućnosti da promeni način transporta ljudi i robe.

profimedia

 

Izrada prototipa trajala je dve godine i koštala gotovo dva miliona evra. 

Komentari (0)

Magazin