Društvo

Vreli dani pred Srbijom, gradovi postaju "ostrva toplote"

Komentari

Autor: Jovana Stanković

24/07/2021

-

08:23

Vreli dani pred Srbijom, gradovi postaju "ostrva toplote"
Vreli dani pred Srbijom, gradovi postaju "ostrva toplote" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Unsplash, EPA/KATIA CHRISTODOULOU, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pljuskova, oluja i nevremena u Srbiju se vraćaju sunčani dani, a na pomolu nam je i novi toplotni talas, koji počinje u nedelju, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meterolog Milena Lazarević. 

Ona najavljuje i da će se ponovo aktivirati ciklon iznad Atlantika koji je nedavno pogodio zapadnu Evropu, i dodaje da posledice za taj deo zemlje neće biti katastrofalne kao što je do sada bio slučaj.

Ovaj ciklon neće stići u Srbiju, kaže ona, već nam stiže novi toplotni talas. Za dane vikenda biće sunčano, vedro i veoma toplo tokom dana, a kratkotrajne pljuskove i po koju grmljavinu mogu da očekuju samo stanovnici brdsko-planinskih predela.

"Najviša dnevna temperatura kretaće se od 30 do 34 stepena Celzijusa. Vrhunac toplotnog talasa možemo da očekujemo u utorak kada će živa u termometru dostići i 39 stepeni Celzijusa i to u hladu. Na otvorenom će biti mnogo toplije", kaže Lazarević.

Ona nagoveštava da će ponovo na snazi biti upozorenje za toplotni udar i sunčanicu, i dodaje da će noći i dalje biti sveže i prijatne, ali, kaže, ne za sve.

Tanjug/Jaroslav Pap/Profimedia

 

"Tokom noćnih i jutarnjih sati živa u termometru spustiće se i do 15 stepeni. Samo se u većim gradovima očekuju tropske noći, gde će temperatura doći od 20 stepeni", kaže Lazarević.

Ona navodi da se u meteorologiju za ovu pojavu koristi termin "ostrvo toplote", a on je vezan za gradove koji su noću topliji upravo zbog svoje infrastukture, betona i asfalta, koji se brže zagrevaju i duže čuvaju toplotu.

Kako dalje kaže, četvrti toplotni talas trajaće do početka avgusta.

"Po trenutnim prognozama, ovaj toplotni talas trajaće  do 4. avgusta kada nam stiže jedno blago i kratkotrajno osveženje", kaže ona.

Da u Srbiju stiže novi toplotni talas potvrdio je i klimatolog Vladimir Đurđević.

"Od vikenda nam stižu više temperature koje će nas podsetiti kakvo leto može da bude", kazao je on.

Nevreme stiže ponovo u Evropu

Sa druge strane, Lazarević kaže da zapadnu Evropu ponovo očekuje nešto agresivnije vreme, ali dodaje da neće biti katastrofalno kao što je bilo proteklih dana.

"Kombinacija toplotnog talasa koji stiže na evropsko tlo i ciklona koji će se ponovo aktivirati iznad Atlantika, mogla bi ponovo napraviti probleme zapadnoj Evropi. U peirodu od 24. do 29. ovom području prete oluje, u vidu grada i grmljavine. Moguća su čak i tornada", kaže ona i dodaje da poplava ne bi trebalo da bude.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

 

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za Euronews Srbija kaže da su se klimatski uslovi inače promenili, pa nagle promene vremena ne treba da iznenađuju.

"Na ovo što se dešava upozoravali smo ranije, a to je da se na svim delovima zemlje dešavaju određeni ekstremi. Pogledajte Evropu, Kinu i SAD. Imali smo i ovde toplotne talase. Ti klimatski ekstremi su nekada bili kao šare na krznu leoparda, ali one su počele da se šire i postaće homogene. Jedno istraživanje je pokazalo da od 2012. godine svakog dana u nekom delu planete postoji neki klimatski ili meterološki fenomen koji odskače. Planeta je na dnevnom nivou inficirana", kaže Đurđević.

Komentari (0)

Srbija