Društvo

Reklamira se kao lek za sve, napravljen tajno "na zahtev Putina": Farmakolog upozorava koliko može biti opasan

Komentari

Autor: RTS

02/09/2023

-

14:12

Reklamira se kao lek za sve, napravljen tajno "na zahtev Putina": Farmakolog upozorava koliko može biti opasan
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ruski lek za sve bolesti - tako se na internetu reklamira imunofan, preparat koji je navodno napravljen u laboratoriji ruske tajne službe. Prodaje se i u Srbiji - "na crno".

Kada preko Gugla pretražujete reč "imunofan" – jedno od prvih ponuđenih rešenja vodi vas na sajt na kojem se navodi za koje sve bolesti se preporučuje ovaj preparat. Tvrdi se i da su ga napravili ruski naučnici, koji su 2008. godine bili predloženi za Nobelovu nagradu.

Na sajtu piše i da je pravljen u laboratoriji tajne ruske službe na lični zahtev Vladimira Putina. Namenjen je zdravim i bolesnim, protiv zloćudnih tumora, ne stvara zavisnost, a sam Putin je navodno rekao da mora da bude jeftin i dostupan svima, prenosi RTS.

Na kraju teksta je broj mobilnog telefona i imejl adresa preko koje možete da naručite ruski lek imunofan. Od rata u Ukrajini, mnogi iz regiona preko Srbije pokušavaju da dođu do ovog preparata.

Ovaj preparat se ne može preporučiti pacijentima sa malignitetom, ističe klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović.

Pixabay

 

"O imunofanu nema objavljenih relevatnih studija u eminentnim časopisima, te sve informacije koje se o njemu mogu naći dolaze pod sumnju", kaže prof. dr Stojanović.

Za koga može biti opasan

On je naveo da preparat spada u grupu imunomodulatora, odnosno može da moduliše funkciju imunog sistema, te da je registrovan u Ruskoj Federaciji.

"Naši građani mogu na ruskim i domaćim sajtovima da nađu informacije o leku, gde se on preporučuje za lečenja mnogobrojnih stanja i oboljenja – od hepatitisa i psorijaze do malignih oboljenja", objašnjava Stojanović.

Međutim, prema njegovim rečima, nema relevantnih publikovanih studija u eminentnim časopisima o tom preparatu, tako da tvrdnje sa tih sajtova dolaze pod veliku sumnju.

"Lek po sastavu nije opasan, ali iz razgovara sa onkolozima iskristalisao se jasan stav – ne može se preporučiti pacijenata sa malignititima“, ističe Stojanović.

Naglašava da se generalno manipuliše obolelima koji traže nadu, apelujući na pacijente da jedino u razgovoru sa svojim lekarom nađu put ka ozdravljenju.

Komentari (0)

Srbija