Društvo

Zabrana za trenerke i helanke: Polemika o kodeksu oblačenja učenika u jednoj školi , da li su uniforme pravo rešenje?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/09/2023

-

12:00

Zabrana za trenerke i helanke: Polemika o kodeksu oblačenja učenika u jednoj školi , da li su uniforme pravo rešenje?
Zabrana za trenerke i helanke: Polemika o kodeksu oblačenja učenika u jednoj školi , da li su uniforme pravo rešenje? - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Počela je nova školska godina i mnogi direktori škola dali su jasne instrukcije učenicima, roditeljima, ali i zaposlenima koji odevni predmeti su zabranjeni da se nose u školi. Među prvima je na svom sajtu kodeks oblačenja istakla Trinaesta beogradska gimnazija i izazvala buru komentara među učenicima i roditeljima. Ima onih koji ih podržavaju, drugima smetaju što su se među nepoželjnom garderom našle trenerke i dukserice sa kapuljačom.

Roditelji kažu da je mnogo veći problem što se škola pretvorila u modne piste poznatih brendova i da su podsmehu izložena deca lije porodice ne mogu da priušte skupu garderobu.

I dok se polemika ne stišava, direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković za Euronews Srbija kaže da su postigli željeni cilj - prvog dana škole skoro svi učenici došli su pristojno odeveni, izuzev nekoliko "buntovnika". Oni će imati rok do polovine septembra da se prilagode, u suprotnom nakon dva upozorenja sledi smanjenje ocene iz vladanja.

Roditelji uglavnom nemaju ništa protiv kodeksa oblačenja, ali su stava da on treba da se usaglasi na nivou svih škola, a ne da u jednoj neki odevni predmet bude zabranjen, a u drugoj može da se nosi. Takođe, navode da pravila pristojnog odevanja moraju da važe za sve u školi - za učenike, ali i nastavnike.

Direktor Trinaeste beogradske gimnazije kaže da je ovo prvi put da jasno postavljaju granicu šta spada u neprimereno odevanje za školu. Navodi da su i prethodnih godina opominjali učenice kada dođu u kratkim majicama, golih stomaka ili u šortsu na čas. Dešavalo se, ponekad, i da ih vrate kući da se presvuku.

"Ove godine smo odlučili da pred početak školske godine istaknemo šta je zabranjeno nositi u školu. Očekujem podršku roditelja, ali i da Školski odbor sve to usvoji sredinom septembra. Dve nedelju će i đaci imati vremena da se prilagode, a onda oni koji nastave da dolaze u školu neprikladno obučeni nakon dva upozorenja dobiće smanjenje ocene iz vladanja", kaže Vučković.

Navodi i da je "prijatno iznenađen" da su prvi dan škole skoro svi đaci došli pristojno odeveni. 

"Bio sam zapanjen, skoro svi su bili obučeni kako treba. Bilo je nekoliko buntovnika koji malo teraju inat, ali to smo očekivali. Ovde su roditelji imali ključnu ulogu. Videli su u medijima, preneli deci. Kada imamo dobru saradnju sa roditelja sve je moguće", priča on.

Facebook.com/XIII beogradska gimnazija

 

A među garderom koja se smatra nepristojnom za tu školu spadaju: kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke.

Polemiku na mrežama najviše je izazvala zabrana trenerki u školi. Vučković kaže da su pre korone đaci malo nosili trenerke u školi, ali da je to "eksplodiralo" posle korone.

"Skoro svi su nosili trenerke. Tokom korone imali su nastavu kod kuće i onda su pored kompjutera u trenerci. Kada je prestala korona, oni su se tako vratili u škole. Izgledalo je kao da su pošli na stadion ili u teretanu, a ne u školu", priča on.

Roditelji: Isti kodeks oblačenja u svim školama

Roditelji uglavnom podržavaju kodeks oblačenja u školama, ali ističu da on mora biti isti za sve obrazovne ustanove, a ne da u jednoj bude zabranjena trenerka, a u drugoj to je prihvatljivo odevanje.

Dodaju i da kodeks oblačenja mora da važi za sve, kako za učenike, tako i za roditelje, nastavnike i sve zaposlene u školi. 

"Ne može se očekivati od đaka da ne dolazi u majici na bretele ili kratkoj suknji, a da to bude prihvatljiva garderoba za nastavnike. Kodeks oblačenja treba da postoji, da učimo decu kako se oblačimo u određenim situacijama - kada ideš u školu, kada posećuješ neku instituciju, kada kreneš u šetnju. Međutim, to treba da se uredi na nivou države i da bude isto za svaku školu. Ne može svaka škola ponaosob", kaže Gordana Plemić iz udruženja Roditelj.

Diskutabilno joj je i što se zabranjuje trenertka u školi, jer neka deca samo to nose.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Hajde da vidimo šta je problem kod trenerke - kapuljača ili oznake na trenerci. Ne možemo da pravimo kodekse koji će da izazovu više otpora nego razumevanja", navela je ona.

A oznake brendova na garderobi učenika danas predstavljaju jednu od najvećih tačaka polemike. Ovih dana cirkuliše onlajn peticija, koju je pokrenula grupa roditelja, da se u jednoj prestoničkoj školi uvede uniforma, zbog sve većih socijalnih razlika.

Đaci masovno koriste aplikacije za skeniranje garderobe, kako bi videli "koliko košta autfit". Učenici čiji roditelji nemaju mogućnosti za skupu garderobu, ili kupuju kopije brendova, izloženi su podmehu vršnjaka, psihičkom nasilju. 

Šarčević: Socijalne razlike sve veće

Jedan od najvećih zagovornika uniformi u školi bio je bivši ministar prosvete Mladen Šarčević. On za Euronews Srbija kaže da su danas socijalne razlike sve veće, a da one u školi, među decom, ne smeju da budu toliko vidljive. Uniforme brišu socijalne razlike, ali i smanjuju nasilje u školama.

Kaže da mu je drago što sada "sazreva" sve ono za šta se zalagao dok je vodio resor prosvete, da mnogi sada shvataju zašto su uniforme važne. One su odavno našle svoje mesto u Norveškoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama u svetu.

"Uspeo sam u mandatu da u oko 60 odsto škola uvedemo uniforme. Da je bilo kontinuiteta u sprovođenju te politike danas bi bili na 80 do 85 odsto škola sa uniformama. Govorili su 'to košta, to je skupo'. Košta više kada roditelji kupuju detetu duks za školu. Pokrenuli smo akciju da sve tekstilne škole šiju uniforme, da se kupi materijal. Išli smo na to da se formiraju đačke zadruge", priča Šarčević.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Objašnjava da je uvođenje uniforme pedagoška mera, a ne samo da se brišu socijalne razlike. . 

"Podržavam uvođenje đačkih uniformi. To može biti veoma stilizovano. Odluka za škole koje su uvele uniforme bila je da to budu majice, duksevi. Naravno saglasnost moraju da daju nastavničko veće i savet roditelja. Moja je bila preporuka da se formira opštinski Savet roditelja da bi se prevazišle slabosti ovih školskih, jer na njih mogu da utiču direktor škole i mnogi drugi", naveo je Šarčević.

Dvorišta škola u Beogradu danas više liče na modne piste poznatih brendova. Deca nose skupe rančeve, firmirane majice, trenerke, dukseve, patike. Garderoba učenika često prevazilazi finansijske mogućnosti njihovih roditelja, koji su prinuđeni da rade više poslova samo da bi obezbedili deci da se ne razlikuju od drugih.

Komentari (0)

Srbija