Društvo

Izmene zakona o udžbenicima: Kada će nacionalna čitanka ući u škole i ko finansira njihovu nabavku?

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/09/2023

-

07:10

Izmene zakona o udžbenicima: Kada će nacionalna čitanka ući u škole i ko finansira njihovu nabavku?
Izmene zakona o udžbenicima: Kada će nacionalna čitanka ući u škole i ko finansira njihovu nabavku? - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna čitanka biće obavezno nastavno sredstvo u osnovnim i srednjim školama od iduće školske godine 2024/2025., predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima koji je u skupštinskoj proceduri.

Još se ne zna kada će taj zakon biti na dnevnom redu pred poslanicima. Predviđeno je da javni izdavač (u ovom slučaju Zavod za udžbenike) raspiše javni poziv za izbor autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke u roku od 15 dana od stupanja na snagu zakonskih izmena.

Nacionalna čitanka je kompromisno rešenje, jer se odustalo od ranije najavljenih nacionalnih udžbenika iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti. Imaće status obaveznog nastavnog sredstva za sve osnovce i srednjoškolce koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine", navedeno je u predlogu izmena zakona.

Dopunom je predviđeno da nacionalna čitanka obuhvata program iz nekoliko predmeta - srpski jezik, osnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura.

Četiri čitanke

Planirano je da budu urađene četiri čitanke: jedna će biti namenjena đacima prvog i drugog razreda osnovne škole, druga za učenike trećeg i četvrtog razreda, treća za đake od petog do osmog razeda, a četvrta za sve razrede srednje škole.

Pripremu i nabavke nacionalne čitanke za sve osnovce i srednjoškolce finansiraće država iz budžeta. Kako je navedeno u finansiranju nabavke mogu učestvati i jedinice lokalne samouprave. U predlogu piše i da će način i rokove dodele i vraćanja nacionalne čitanke utvrditi Vlada Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nacionalne čitanke izdavaće isključivo javni izdavač. Posao javnog izdavača biće da obrazuje autorske timove za pripremu rukopisa i to pojedinačno za svaki nivo za koji su ova izdanja namenjena. U autorskim timovima mogu biti samo osobe sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani.

U predlogu zakonskih izmena stoji da je javni izdavač u obavezi i da raspiše javni poziv za izbor članova recenzentske komisije na isti način kao i za izbor članova autorskih timova za pripremu nacionalnih čitanki. Precizirano je i da recenzentska komisija ima najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu profesori na fakultetu ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz reda nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave.

Posle stručne ocene rukopisa, nacionalne čitanke će odobravati ministar prosvete.

Za nacionalnu čitanku više od 320 miliona dinara

Kako je navedeno u predlogu zakonskih izmena za nacionalne čitanke je potrebno obezbediti novčana sredstva u iznosu od 320.220.000 dinara.

"Deo sredstava za finansiranje nacionalnih čitanki u iznosu od 20 miliona dinara biće obezbeđen preraspodelom u okviru sredstava planiranih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu na Razdelu 26 – Ministarstvo prosvete, dok će preostali iznos sredstava biti obezbeđen u narednim godinama u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Republike Srbije na razdelu ministarstva nadležnog za poslove prosvete", piše u predlogu zakonskih izmena.

Komentari (0)

Srbija