Društvo

Nur Abu Dabi: Najveća samooperativna solarna elektrana na svetu - 3,3 miliona ploča

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

14:45

Nur Abu Dabi: Najveća samooperativna solarna elektrana na svetu - 3,3 miliona ploča
Tanjug/AP/Rafiq Maqbool - Copyright Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati uprkos bogatim izvorima nafte pokazuju ozbiljne napore da postanu globalni centar za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a jedna od najvećih solarnih elektrana na svetu u kojoj je povezano 3,3 miliona ploča podignuta je u blizini Abu Dabija.

Pored nafte, sunčano vreme je nešto što Emirati  imaju u izobilju, te nije teško shvatiti ta će zemlja i u budućnosti biti prisutna na svetskom energetskom tržištu i kao izvoznik zelene energije.
Ekipa Tanjuga imala je priliku da obiđe impresivno postrojenje u Abu Dabiju.

Maksimalni kapacitet solarne elektrana Nur, čije ime prevedeno sa arapskog znači "Svetlost", iznosi 1,2 GW.U vlasništvu i pod upravom kompanije Sveihan PV Pover Compani (SPPC), sa komercijalnim radom počela je 30. aprila 2019. godine, a sagrađena je kako bi Abu Dabi snabdevala čistom energijom.

S obzirom da se elektrana nalazi u peščanoj pustinji, a pesak veoma lako može oštetiti solarne ploče, ali ih i prekrije i na taj način smanji ukupni energetski kapacitet, borba sa njim bila je poseban izazov.

Kako bi se izbeglo korišćenje vode, koje gotovo da nema u blizini, kompanija koristi automatizovan sistem čiščenja - robote.  

"Koristimo napredne tehnologije u borbi sa ovim problemom. Imamo više od 1.400 robotizovanih sistema, koji dva puta dnevno čiste 3,3 miliona ploča kako bi omogućili da elektrana radi u okviru svog optimuma i da bi povraćaj sredstava bio na nivou očekivanog", rekao je za Tanjug direktor SPPC Abdula Al Kajaoumi.

On je otkrio da je cena izgradnje elektrane iznosila 872 miliona dolara i da je finansiran iz sredstava dobijenih od više različitih svetskih banaka, po veoma povoljnim uslovima zahvaljujući dugoročnom ugovoru koji je kompanija potpisala sa Agencijom za upravljanje vodom i električnom energijom Emirata, a koji im je omogućio da finansiraju projekat.

"Kada su u pitanju izazovi, bilo ih je više. Ovo je projekat koji je realizovan usred pustinje, prvi takve vrste. Mi smo na neki način pioniri u stvaranju ove tehnologije u pustinjskim uslovima", rekao je Kajaoumi.

UAE su 2017. godine pokrenuli svoju prvu objedinjenu energetsku strategiju "2050".

Strategija se zasniva na ponudi i potražnji, a ima za cilj da poveća doprinos energije dobijene iz zelenih izvora sa 25 procenata, koliko se trenutno obezbeđuje na 50 procenata do 2050. godine i smanji emisiju štetnog CO2  za 70 procenata.

Nur Abu Dabi je jedna od prvih inicijativa za postizanje ovih ambicioznih energetskih ciljeva, a pokretanje elektrane kapaciteta 1.200 MW energije dobijene iz fotonaponske tehnologije označava značajnu prekretnicu u energetskoj strategiji UAE.

Kao veliki izvoznik nafte, UAE ove godine biće druga arapska država koja će biti domaćin najznačajnije svetske konferencije na temu klimatskih promena, nakon Egipta prošle godine.
Pojedini delegati kritikovali su prošlogodišnju konferenciju navodeći da su proizvođači fosilnih goriva pokazali manjak ambicije za smanjenje emisija štetnih gasova.

UAE svojim primerom pokušava da izmeni takvu stečenu sliku i da pokaže da je moguće odgovorno upravljanje fosilnim gorivima uz maksimalno korišćenje zelenih održivih izvora energije.

Prema procenama, konferencija COP28 će okupiti oko 200 različitih nacija, a Emirati će imati dobru priliku da zajedno sa drugim zemljama donesu inovativna i održiva rešenja kako bi se brže i efikasnije postigli ciljevi iz Pariskog sporazuma, koje su zemlje članice Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) potpisale 2016. godine.

Srbija je sporazum ratifikovala u maju 2017. godine i time se obavezala da će ubuduće doprinositi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.
 

Komentari (0)

Srbija