Društvo

Crveni krst Srbije organizovao takmičenje u pružanju prve pomoći - učestvovalo 40 ekipa iz 30 gradova

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

17:44

Crveni krst Srbije organizovao takmičenje u pružanju prve pomoći - učestvovalo 40 ekipa iz 30 gradova
Crveni krst Srbije organizovao takmičenje u pružanju prve pomoći - učestvovalo 40 ekipa iz 30 gradova - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskom Studentskom gradu, Crveni krst Srbije danas je organizovao državno takmičenje u pružanju prve pomoći, na kojem je učestvovalo više od 40 ekipa iz tridesetak gradova i lokalnih samouprava iz Srbije.

Printskrin/Tanjug video

 

Najbolji među najboljima odmerili su snage na šest poligona, gde je trebalo da prepoznaju povrede i različita stanja, ukažu prvu pomoć i zbrinu pacijenta za vreme od sedam minuta, koliko je bilo predviđeno zadržavanje na jednom poligonu.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović objasnio je za Tanjug da su poligoni pripremljeni tako da imaju prikazane i jasno vidljive povrede, ali postoje i one koje su malo prikrivene, i potrebno je da ih članovi timova pronađu, prepoznaju i da ukažu prvu pomoć.

''Takmičenje i nije samo u ukazivanju prve pomoći, već i u prepoznavanju problema i stanja, trijaža i samo pružanje prve pomoći. Ovde su najbolje ekipe iz čitave Srbije, jer su prethodnih meseci organizovana opštinska, regionalna i pokrajinska takmičenja, i pobednici su došli ovde na nacionalno takmičenje“, rekao je Radovanović.

Printskrin/Tanjug video

 

Tema ovogodišnjeg takmičenja je pružanje prve pomoći na javnim manifestacijama i velikim skupovima. 

''Svesni smo značaja Crvenog krsta onda kada nas u velikom broju ima na mestima tragedija i vanrednih situacija i mestima katastrofa. Sećamo se i poplava i zemljotresa, gde je Crveni krst bio među prvima ukazivao pomoć onima koji su tim prirodnim nepogodama bili najviše pogođeni'', ističe predsednik Crvenog krsta Srbije.

U vreme katastrofalnih poplava, 2014. godine, podsetio je Radovanović, 118 organizacija Crvenog krsta učestvovalo je u zbrinjavanju stanovništva. 

Printskrin/Tanjug video

 

''Crveni krst je odgovorio kao sistem i to i jeste njegova najveća snaga, ali smo mi sanirali posledice poplava i narednih godinu i po dana. Videli smo i kakva je uloga Crvenog krsta bila u vreme pandemije, i kada su neke delikatne situacije“, rekao je Radovanović.

Desetogodišnja Julija Mudrenović iz ekipe Crvenog krsta „Vračar“ kaže za Tanjug da su naporno radili, da su verovali u sebe i kroz vežbanje gradili samopouzdanje.

 "Mi smo jako dobar tim i verujemo jedni u druge. Imamo samouverenje i čuvamo leđa svima u ekipi“, otkrila je Julija recept za pobedu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija