Politika

Dodik na "Danima Srpske"u Beogradu: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali nam to nije dozvoljeno

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

22:35

Dodik na "Danima Srpske"u Beogradu: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali nam to nije dozvoljeno
Dani Srpske u Srbiji - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sasvim prirodno da Srpska i Srbija budu jedna država, ali da im to nije dozvoljeno.

"U novijoj političkoj istoriji je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude deo istorijskog duga koji velike sile treba da daju Srbima. Međutim, mi smo još u procesu u kome nama to nije dozvoljeno", rekao je Dodik na manifestaciji "Dani Srpske" u Beogradu.

Dodao je da se ta manifestacija održava 11. put u cilju dokazivanja "nečega što je dokazano".

"Da smo jedan narod, jedan identitet, jedna vera, jedna nacija i da nas je samo splet okolnosti koji nam je nametnut kroz istoriju i skorašnjim političkim razvojem naterao da budemo teritorijalno nešto posebno, a mi smo jedno. Jedno što nas okuplja, jedno za šta se živi i jedno što nikada nećemo dati", poručio je Dodik.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

On je naveo da su građani Srbije i Republike Srpske deo jednog jedinstvenog srpskog naroda kom kroz istoriju velike sile nisu dozvolile da se integriše, već su ga, kako je rekao, mučile kroz različite oblike.

"Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo. Svi koji ovde žive sa nama su dobrodošli i nikakav problem nemaju. Mi smo narod koji je drugima dao slobodu kroz istoriju i nikada nije oklevao da tu slobodu da u enormnim količinima", rekao je Dodik.

Dodao je da to nije bilo dovoljno i da su se na kraju prošlog veka oni koje su Srbi oslobađali "navalili da nam se osvete za tu datu slobodu sa početka veka".

"Zato je danas važno da se okrenemo sebi, da budemo Srbi, da budemo Srbija, da budemo Republika Srpska, da živimo jedno, da smo jedno, bez obzira na granice i formalnosti. Mi smo jedno i to nam niko ne može oduzeti", poručio je Dodik.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji infrastrukture u Republici Srpskoj, dodavši da je to normalno.

"Bio sam svedok kada je predsednik Vučić nudio i Federaciji da se tamo naprave neke škole, ali oni neće. Onda se setio jedne dobre stvari: Ajde vi napravite u Sandžaku bilo koju školu, mi ćemo prihvatiti. Neće ni to. Oni hoće samo slabu Srbiju. Slabe Srbije nema ako smo objedinjeni i ako imate vođstvo kakvo imate danas i koje personifikuje Aleksandar Vučić", zaključio je Dodik. 

Brnabić: Cilj Dana Srpske jačanje neraskidivih veza našeg naroda

Premijerka Ana Brnabić večeras je, na svečanom otvaranju 11. manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", izjavila da je cilj te manifestacije da dodatno ojača neraskidive veze srpskog naroda sa obe strane Drine, dodajući da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, od 2014. godine u projekte u RS uloženo više od 107 miliona evra.

"Dani Srpske u Srbiji koje obeležavamo svake godine imaju za cilj da nas dodatno približe, da dodatno pojačaju neraskidive veze našeg naroda sa obe strane Drine, a mi smo u te veze uložili mnogo", rekla je Brnabić na otvaranju manifestacije koju organizuje Predstavništvo RS u Srbiji.

Istakla je da joj je posebna čast što predstavlja predsednika Vučića koji je, prema njenim rečima, više od svih uložio u srpski narod gde god on živeo kako bi osetio da je Srbija tu kao oslonac, da brine i da će pomoći.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

"Od 2014. kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije, a zatim i 2017. kada je postao predsednik Srbije pa sve do danas, mi smo u projekte u Republici Srpskoj uložili više od 107 miliona evra", rekla je premijerka i podsetila na neke od projekata u koje je Srbija uložila.

Dodala je da je saranja Srbije i RS nešto prirodno i logično, kao i da je zasnovana na međunarodnom pravu i podsetila da Dejtonski sporazum pruža pravni osnov za negovanje specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srpskom uz negovanje i razvijanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.

"Naša želja je da gradimo infrastrukturno bolje povezan region premrežen auto putevima, brzim saobraćajnicama, modernim prugama i sa uspostavljanjem savremenih graničnih prelaza koji će omogućavati lakši i brži transport robe", rekla je premijerka.

Dodala je da je vizija Srbije, vizija Otvorenog Balkana u kojem nema granica za ljude, robu, kapital, usluge, Balkana u okviru koga se mladi povezuju, privrede sarađuju i postaju sve konkuretnije, Balkana od kog investitori neće zazirati, već će ovde sve više dolaziti.

"Mi smo mnogo radili da bismo promenili život u Srbiji, podigli plate, penzije, zaposlili ljude, privukli investitore, ohrabrili domaće investitore, izgradili naučno-tehnološke parkove, povezali škole na internet, podigli zdravstvo na dostojanstvenije grane, a da bi nastavili potreban nam je miran, stabilan i povezan region", istakla je Brnabić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

Premijerka je na kraju obraćanja pozvala sve građane da u periodu do 26. septembra i svečanog zatvaranja "Dana Srpske u Srbiji" posete neki od 15 programa koje je Predstavništvo Srpske pripremilo za njih.

Na svečanosti su se pored Brnabić, obratili i šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović kao i predsednik RS Milorad Dodik, a događaju su prisustvovali i brojni drugi zvaničnici.

Komentari (0)

Srbija